Terapeutkinja: Jedna roditeljska pogreška u odgoju može sabotirati uspjeh djece

Foto: Shutterstock

Roditelji uvijek daju sve od sebe da bi podigli svoju djecu. Žele ih vidjeti sretnima i uspješnima. Iako postoje prakse koje mogu doprinijeti ostvarenju tog njihova cilja, lako je pogriješiti, a čak i najbolji roditelji mogu napraviti ozbiljne, ali dobronamjerne pogreške.

U podcastu Open Relationships: Transforming Together, voditeljica Andrea Miller razgovarala je s najtraženijom bračnom i obiteljskom terapeutkinjom u New Yorku, Viennom Pharaon, koja je podijelila jedan način na koji roditelji misle da pomažu svojoj djeci, ali zapravo mogu sabotirati njihov uspjeh.

Dakle, visoka očekivanja od djece da budu savršena mogu biti opasna. Bez obzira na to bila li to namjera roditelja ili ne, mogu odgojiti osobe koje stalno ugađaju drugima i koje se osjećaju vrijednima ljubavi i prihvaćanja samo kada ispunjavaju ta visoka očekivanja i usrećuju druge.

Možda žele naučiti djecu da budu uspješna i vrijedno rade, ali umjesto toga mogu stvoriti osobu koja se boji pravog života i izbjegava rizik. Svaki pogrešan korak je podsvjesni dokaz da ih se ne voli ili da nisu vrijedna osjećaja ponosa ili vrijednosti.

"Te će osobe kao djeca naučiti da moraju imati sve petice, oblačiti se na određeni način ili biti najbolji u svemu kako bi dobili ljubav, pažnju i mir u svojoj obitelji", objasnila je Pharaon.

Dakle, ta "poslušnost" nije nužno poželjna osobina kod djece, ističu stručnjaci. Naravno, većina roditelja želi da im djeca iskazuju poštovanje, ali to poštovanje treba biti obostrano. Osim toga, djeca trebaju znati da je ljubav roditelja prema njima bezuvjetna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.