Terapeutkinja: Najsretniji bračni parovi prakticiraju ove navike

Foto: Shutterstock

Možda smo čuli da brakovi na kraju - i neizbježno - postaju dosadni, te da je s vremenom normalno da strast i intimnost u braku izblijede. Nažalost, previše bračnih parova vjeruje u ovaj mit i ponaša se u skladu s njim. 

Međutim, redovito planiranje romantičnih stvari može pomoći parovima da održe romansu živom, bez obzira na to koliko dugo su zajedno.

"Ulazak u vezu je poput započinjanja dugoročne investicije za mirovinu. S vremenom gradiš kvalitetan i snažan brak. Male, redovite 'uplate' čine veliku razliku kroz godine. Ako ne ulažeš često takve male 'uplate', jedna velika neće puno značiti. Osim toga, ako previše 'povučeš' iz veze, možeš završiti u 'minusu', što može dovesti do prekida veze", objašnjava terapeutkinja i savjetnica Lianne Avila za YourTango.

Dakle, važno je iskreno ulagati u vezu i pokazivati istinski interes za partnera. Izdvojila je pet navika najsretnijih bračnih parova.

1. Znajte barem jednu važnu stvar o danu svog partnera prije nego što se rastanete ujutro

"Važno je razgovarati prije nego što se razdvojite. Pokažite iskren interes za partnerov posao, prijatelje i obitelj. Obavijestite partnere da ih podržavate kad znate da imaju važan sastanak s nadređenim. Budite uzbuđeni kad vam partneri kažu da će ići na ručak s prijateljima koje dugo nisu vidjeli. Želite da vaši partneri i partnerice osjećaju da ste na njihovoj strani, a otvorena i jasna komunikacija tome će pomoći", ističe terapeutkinja.

2. Mislite s ljubavlju na partnere kad niste s njima

Lako je usredotočiti se na stvari koje partneri i partnerice nisu napravili za nas ili na ono što nam se ne sviđa kod njih. Čak i ako im to ne govorimo, takve misli postavljaju ton za vezu.

"Djelovat ćete kao da imate negativan stav. To će staviti partnere u obrambeni položaj. Umjesto toga, prisjetite se koliko je bio prekrasan zadnji poljubac. Pomislite na trenutak kad su vam pomagali oko kuće, bez da ste ih morali pitati. Ova lista je beskonačna, dodajte svoje trenutke", savjetuje Avila.

3. Budite zahvalni na svojim partnerima i partnericama

Terapeutkinja savjetuje: "Recite partnerima koliko ih cijenite. Recite im koliko vam znači njihov osmijeh i da jedva čekate vidjeti ih nakon napornog dana na poslu. Ne zaboravite im reći koliko vam je značilo što su vas slušali dok ste razgovarali o nečem važnom. Život može biti stresan zbog posla, kuće i djece, no nemojte zaboraviti na partnere u tom procesu. Pokazivanje zahvalnosti ne zahtijeva puno vremena, a donosi veliku razliku."

4. Planirajte tjedni spoj

"Vi i vaši partneri morate imati vrijeme samo za vas, bez ikakvih ometanja. To znači isključivanje svih elektroničkih uređaja. Istraživanja pokazuju da su tjedni spojevi izuzetno važni za održavanje zdrave veze jer potiču bolju komunikaciju, povećavaju zadovoljstvo, jačaju posvećenost i podižu ukupnu kvalitetu veze", ističe Avila.

5. Ljubite se

"Ovo je vrlo jednostavno, ali se lako zanemari u dugotrajnim vezama. Poljubite se barem šest i pol sekundi, dva puta dnevno. To nije puno vremena, ali istraživanja pokazuju da je učestalost ljubljenja povezana s zadovoljstvom u vezi. Kada se ljubite šest i pol sekundi, stvari u mozgu počinju se mijenjati. Pripremite se za poljubac kao što ste to radili na početku veze, što znači da uzmete mentol bombon na putu kući s posla. Vaši partneri će to cijeniti", zaključuje terapeutkinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.