Terapeutkinja: Ovi znakovi ukazuju da roditelji djeci pružaju emocionalnu sigurnost 

Foto: Pexels

Emocionalna sigurnost u roditeljstvu gradi temelje ljubavi i prihvaćanja. Kroz pažljivo slušanje i pružanje podrške, roditelji stvaraju okruženje koje omogućava djeci izražavanje vlastitih osjećaja i suočavanje s izazovima.

Ova dinamika potiče ne samo razvoj emocionalne stabilnosti kod djece već i izgradnju snažnog, povezanog odnosa između roditelja i djece. Dječja terapeutkinja, Jessica VanderWier, na Instagramu je otkrila šest znakova koji ukazuju na to da roditelji djeci pružaju emocionalnu sigurnost.

1. Ispričavate se

Ako se roditelji ispričavaju svojoj djeci kada je to potrebno, to je znak emocionalne sigurnosti. "Svjesni ste da zaslužuju ispriku i hrabro se suočavate s vlastitim greškama", napisala je VanderWier u objavi.

2. Pružate podršku u teškim trenucima

U izazovnim situacijama roditelji bi trebali biti prvi koji pružaju podršku. Terapeutkinja ističe: "Shvaćate da, kada se vaše dijete suočava s teškoćama, potrebna mu je vaša briga. Možete ponuditi utješan zagrljaj, potvrditi njegove osjećaje ili jednostavno se postaviti na njegovu razinu i pitati što se događa."

3. Ne birate favorite

Važno je da svako dijete zna svoju vrijednost. Ključno je da roditelji ne stvaraju preferencije među djecom, ne označavajući jedno kao problematično, a drugo kao "zlatno dijete". Svako dijete je jedinstveno i važno.

4. Ne osuđujete njihove osjećaje

Roditelji ne bi trebali osuđivati osjećaje svoje djece, čak i ako ih ne razumiju. Važno je znati da su njihove emocije stvarne te da im roditelji pružaju prostor za izražavanje tih osjećaja.

5. Postavljate i držite se jasnih granica

Djeca trebaju znati da roditelji neće tolerirati nasilno ponašanje prema drugoj braći ili sestrama. Ipak, granice trebaju biti postavljene s ljubavlju, pridonoseći osjećaju sigurnosti kod djeteta.

6. Dajete djeci vremena za odmor

Odmor znači više od sna. Roditelji koji svojoj djeci pružaju emocionalnu sigurnost daju im vrijeme za opuštanje kad im je to potrebno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.