Terapeutkinja: Ovo je jedini cilj koji bi roditelji trebali imati za svoju djecu

Foto: Pexels

Većina roditelja želi da njihova djeca imaju sretno djetinjstvo, a kad odrastu, da pronađu odlične poslove i osnuju obitelj. Ovi se ciljevi nekima mogu činiti zahtjevnima ili nerealističnima, što je u redu. No, dobro je imati snove. Problem nastaje kada manje važni ciljevi usmjere roditeljstvo, umjesto onoga što je zaista važno.

Dakle, što je zapravo važno u roditeljstvu?

Terapeutkinja Eli Harwood tvrdi da postoji samo jedan cilj koji bi mame i tate trebali postaviti za svoje roditeljstvo - razviti sigurnu privrženost između njih i djece. U podcastu Getting Open, Harwood, autorica knjige Securely Attached: Transform Your Attachment Patterns into Loving, Lasting Romantic Relationships, kaže da njezin cilj nije pružiti djeci savršeno djetinjstvo.

Također ne očekuje da će kod kuće uvijek biti duge i cvijeće. Njen cilj je mnogo jednostavniji od toga: osigurati da su njezina djeca sigurno privržena.

Najbolji način da roditelji znaju jesu li razvili sigurnu privrženost s djecom jest promatranje njihovog ponašanja

"Moj je cilj da moja djeca misle i znaju: 'Moja mama stvarno brine o meni. Ona brine o tome što osjećam, što mi treba i uložit će trud da prepozna i prizna svoje greške kada se nađu na putu'", pojasnila je Harwood.

No, do tog trenutka nije lako doći. Svi pravimo greške, ali to je dio Harwoodine poruke: ne moramo biti savršeni. 

Dokle god roditelji rade ove stvari, mogu biti sigurni da se trude najbolje što mogu za svoju djecu. Međutim, najbolji način da znaju jesu li razvili sigurnu privrženost jest promatranje ponašanja svoje djece. Konkretno, kako reagiraju kada su uplašeni.

Harwood objašnjava: "Ono što želite vidjeti jest da vas djeca traže kada su uplašena jer znaju da će vaš odgovor biti umirujući."

Međutim, važno je ne paničariti ako djeca ne odgovaraju ovom opisu. "Ovo će biti jako različito ovisno o djetetu, jer postoje djeca koja su stvarno opuštena i život ih ne uzrujava previše. Dakle, možete se fokusirati na to vjeruju li vaša djeca da ćete biti uz njih kad im je teško", dodala je.

Ako je tako, onda roditelji vjerojatno imaju sigurnu privrženost prema svojoj djeci.

Ako nije, terapeutkinja je podijelila četiri ključna načina za izgradnju sigurne privrženosti s djecom.

  1. Radujte se prisustvu svoje djece: "Djeca moraju znati da ih želimo u prostoriji, da ih smatramo divnima te da je čast biti njihov roditelj i biti blizu njih", kaže Harwood.
  2. Budite uz njih: "Kao roditelji, trebamo se pojaviti u njihovim osjetljivim i trijumfalnim trenucima", tvrdi terapeutkinja
  3. Slušajte ih: Harwood savjetuje: "Premjestite neke od svojih ciljeva s 'pravljenja savršenog ručka' na pažljivo slušanje njihovih priča."
  4. Ispravite stvari kada nešto pođu po zlu: "Mi smo odgovorni za proces ispravljanja. I radeći to, naša djeca uče kako biti odgovorni ljudi koji popravljaju stvari i greške", zaključila je Harwood.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.