Tri ponašanja roditelja koja uništavaju samopouzdanje djece, prema psihologu

Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji žele doprinijeti razvoju samopoštovanja i samopouzdanja kod svoje djece. No, dok određena ponašanja mogu doprinijeti tom cilju, druga mogu napraviti više štete nego koristi. Psiholog Jeffrey Bernstein upozorio je na tri takva ponašanja roditelja koja uništavaju samopouzdanje djece.

1. Prečesto ispravljanje svake greške

"Djeca bolje napreduju uz pozitivne povratne informacije, ali previše kritika može ih navesti da sumnjaju u svoje sposobnosti. Dakle, usredotočite se na pohvalu truda i napretka, a ne samo rezultata. Pokušajte pitati: 'Što ti se najviše sviđa kod ovog crteža?' ili 'Kako se ovaj crtež razlikuje od prethodnog?' kako biste im pomogli da sami procijene svoj napredak", objasnio je Bernstein za Psychology Today.

2. Uspoređivanje s braćom, sestrama ili vršnjacima

Uspoređivanje djece može narušiti njihovo samopoštovanje i samopouzdanje te stvoriti osjećaj inferiornosti.

"Svako dijete ima svoje jedinstvene talente i slabosti, a stalno uspoređivanje može izazvati osjećaj manje vrijednosti. Umjesto uspoređivanja, prepoznajte snage svoje djece. Na primjer, umjesto usporedbe, recite: 'Jako mi se sviđa tvoja kreativnost. Tvoja sposobnost razmišljanja izvan okvira jedna je od tvojih najboljih osobina'", napominje psiholog.

3. Zanemarivanje njihovih osjećaja

Kada djeca osjete da su njihovi osjećaji zanemareni, mogu prestati dijeliti svoje misli i osjećaje. To može narušiti njihovo samopouzdanje i sposobnost suočavanja s emocijama.

"Potvrđujte osjećaje djece prije nego što ponudite rješenja. Jednostavno recite: 'Vidim da te ovo uzrujalo.' Nakon što djeca osjete da su shvaćena, možete im pomoći da riješe problem. Pitajte ih: 'Što misliš, što možemo učiniti da ovo popravimo?' kako biste im pokazali da su njihovi osjećaji važni", savjetuje Bernstein.

I najbrižniji roditelji mogu nenamjerno ugroziti samopouzdanje djece kroz suptilna ponašanja. "Dakle, budući da djeca svoj osjećaj vlastite vrijednosti uglavnom razvijaju kroz interakcije s roditeljima, važno je izbjegavati prečesto ispravljanje, uspoređivanje i zanemarivanje njihovih osjećaja", zaključio je psiholog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.