Tri savjeta kako možete odgojiti odgovornu, neovisnu i samouvjerenu djecu

Foto: Shutterstock

JEDAN od najboljih načina da pripremite djecu za odraslu dob jest naučiti ih odgovornosti. Uključivanje djece u kućanske poslove i obiteljske odgovornosti ne samo da ih uči vitalnim životnim vještinama, već i potiče osjećaj odgovornosti i vlasništva. Djeca uče vrijednost doprinosa iz tih ranih susreta s odgovornošću, što postavlja čvrste temelje za njihovu konačnu neovisnost.

Dodjeljivanje rutinskih zadataka

Prema Monici S. Kumar, stručnjakinji za socijalna pitanja i razvoj, "osim podučavanja djece životnim vještinama, kućanski poslovi daju roditeljima i djeci priliku da provedu kvalitetno vrijeme zajedno."

Ovime se potiče suradnja između djece i roditelja koja je "osnažena primjenom rutina primjerenih dobi i korištenjem suvremenih resursa. Ta neprestana suradnja potiče uzajamno poštovanje, povjerenje i osjećaj jedinstva", dodaje stručnjakinja. 

Zadaci su prilika da djeca svakodnevno rastu i napreduju

Dnevne aktivnosti izvrstan su način da roditelji usade odgovornost uz jačanje obiteljskih veza. Kada se rade zajedno, čak i skromni zadaci mogu poticati suradnju i osjećaj uspjeha. Ova metoda pomaže u razvoju samostalnih, samouvjerenih mladih koji razumiju vrijednost doprinosa, piše The Times of India.

"Dodjeljivanje dužnosti djeci nije samo podučavanje odgovornosti, ono potiče neovisnost, povjerenje i bitne životne vještine. Uključivanjem djece kao aktivnih članova obitelji naglašavamo važnost odgovornosti i suradnje, stvarajući temeljno poštovanje i timski rad između roditelja i djece. Svaki zadatak uči ih ustrajnosti, samopouzdanju i vrijednosti doprinosa nečemu većem od sebe", objašnjava stručnjakinja za roditeljstvo Kiran Meeni.

Podijeljene odgovornosti

Djeca uče važne životne vještine i razvijaju snažan osjećaj suradnje kada ih roditelji uključe u svakodnevne obiteljske i kućanske poslove. Uz poticanje neovisnosti, empatije i suradnje, zajednički zadaci svakom članu obitelji daju osjećaj vrijednosti. Prilagodite zadatke dobi djece kako ne bi bili previše za njihove mogućnosti i vještine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.