Učenje djece ovih šest sigurnosnih pravila bit će im korisno tijekom cijelog života

Foto: Shutterstock

RODITELJI imaju veliku odgovornost u osiguravanju sigurnosti svoje djece. Učeći djecu ovim jednostavnim, ali korisnim, sigurnosnim pravilima, dajete im alate za sigurnije snalaženje u svijetu. Sigurnost nije u tome da ih se plaši, već u tome da im se pomogne donijeti pametne odluke kako bi se klonili opasnosti.

Rano podučavanje djece temeljnim sigurnosnim smjernicama pomaže im u izbjegavanju opasnih okolnosti. Evo nekoliko važnih sigurnosnih savjeta koje bi svako dijete trebalo znati i slijediti kako bi bilo sigurno.

Koncept osobnog prostora

Naučite djecu važnosti osobnog prostora i granica. Djeca bi trebala znati da je u redu izraziti nelagodu ako netko upada u njihov osobni prostor, bilo da je to prijatelj, član obitelji ili stranac. Koristite jednostavne primjere kako biste objasnili granice, poput ne dopuštanja prijateljima da diraju njihove stvari bez dopuštenja, piše The Times of India. 

Osnovno razumijevanje sigurnih i nesigurnih situacija

Pomozite djeci da nauče prepoznati potencijalno nesigurne situacije, poput prilaska nekoga u vozilu ili poziva na osamljeno područje. Razgovarajte o uobičajenim scenarijima s kojima bi se mogli susresti te kako reagirati na odgovarajući način. Zajedno napravite popis "crvenih zastavica" (eng. red flag) koje mogu zapamtiti i prepoznati u svakodnevnom životu.

Naučite ih donositi odluke

Potaknite djecu da vjeruju svojim instinktima i donose odluke o svojoj sigurnosti. Naučite ih procijeniti situaciju i odabrati najsigurniju opciju, čak i ako to znači reći "ne" prijatelju ili izbjeći neugodnu situaciju. Igrajte scenarije donošenja odluka, omogućujući im da uvježbaju vaganje opcija i donošenje sigurnih izbora.

Kako se nositi s pritiskom vršnjaka

Naučite djecu kako se nositi s pritiskom vršnjaka, razgovarajući o važnosti zauzimanja za sebe i svoje vrijednosti. Trebali bi znati da je u redu povući se iz situacija koje im se ne čine u redu, čak i ako su prijatelji umiješani. Kako piše The Times of India, upotrijebite primjere pritiska vršnjaka iz stvarnog života kako biste razgovarali o tome kako mogu odgovoriti asertivno, a da pritom budu ljubazni.

Trebaju biti svjesni svoje okoline

Pomozite djeci da razviju svijest o situaciji potičući ih da obrate pozornost na svoju okolinu. Naučite ih tražiti izlaze na javnim mjestima i paziti tko je oko njih, posebno kada su vani sami. Tijekom izlazaka vježbajte prepoznavanje izlaza i sigurnih točaka te razgovarajte o tome što učiniti ako se osjećaju nelagodno.

Kako da kažu "ne"

Naučite svoje dijete vježbati asertivno reći "ne" u neugodnim situacijama, bilo s vršnjacima ili odraslima. Naučite ga da potraži pomoć od odraslih u koje ima povjerenja kada mu je potrebna, više fokusiranja na traženje pomoći znak je snage. Igrajte scenarije u kojima bi možda trebalo reći "ne" ili potražiti pomoć te ojačajte njegovo samopouzdanje u tim situacijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.