Udruga potrošača: Roditelji, ne kupujte ovu opasnu dječju igračku

Foto: Shutterstock

Britanska udruga potrošača Which? upozorila je roditelje na opasnost koja vreba mnogu djecu. Naime, u nekim popularnim dječjim igračkama nalaze se magneti koji mogu biti iznimno opasni.

"Kupili smo više igračaka s magnetima i testirali ih kako bismo vidjeli jesu li sigurne. Građevni blokovi s magnetima nisu prošli naš test udarca, što znači da bi se lako mogli otvoriti, a u tom bi slučaju posvuda bili raspršeni sićušni magneti. Ovi magneti gotovo su četiri puta jači nego što dopuštaju smjernice", pojasnili su na TikToku.

@whichuk ⚠️Magnets can be extremely dangerous if swallowed, here’s what you should do if you think your child has swallowed one. ❌ Don’t make them sick ❌ Don’t give them anything to eat or drink ✔️ Take them to A&E ✔️ Explain to the doctor that you think they may have swallowed a magnet. ✔️ It’s important they don't do an MRI #toys #child #parents #childsafety #magnet #safety #fyp #children #family #mumsoftiktok #dadsoftiktok #unsafe #alert #parenttok #dangerous #mumtok #dadtok ♬ original sound - Which?

Rizik povezan s magnetima visok je. Ako se progutaju, mogu uzrokovati ozbiljna unutarnja oštećenja, čak mogu biti smrtonosni. Naime, magneti se mogu spojiti unutar tijela i potencijalno probušiti sluznicu želuca.

Ako sumnjate da je dijete progutalo magnet, odmah krenite na hitnu

Emma Hammet, stručnjakinja za prvu pomoć u First Aid For Life, podijelila je ključne savjete za roditelje koji sumnjaju da je njihovo dijete progutalo magnet: "Ako sumnjate da je vaše dijete progutalo magnet, jedini način da budete sigurni je da ga odvedete na rendgen."

"Nemojte im davati ništa jesti ili piti. Odvedite ih do najbliže hitne pomoći i objasnite da sumnjate da je dijete možda progutalo magnet", dodala je.

Which? savjetuje da uvijek nadzirete svoju djecu dok se igraju s magnetima te osigurate da igračke koje kupujete budu u skladu s propisima o sigurnosti.

"Magneti su djeci fascinantni, a roditeljima se mogu činiti kao jeftin i veseo način zaokupljanja djece. Ipak, oni u konačnici nisu sigurni i ne bi se trebali prodavati", napominje profesor Simon Kenny iz britanske Nacionalne zdravstvene službe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.