Znanstvenici su možda otkrili zašto djevojčice sve ranije dobivaju menstruaciju

Foto: Shutterstock

Sve je više djevojčica koje u ranoj dobi dobivaju menstruaciju. Studija objavljena u svibnju u časopisu JAMA Network Open otkrila je da je prosječna dob dobivanja prve menstruacije za žene rođene između 1950. i 1969. bila 12 i pol godina. Međutim, za one rođene između 2000. i 2005., prosječna dob pala je na 11.9 godina.

Istraživači sa Sveučilišta Harvard, koji stoje iza ove studije, primijetili su značajan porast u broju djevojčica koje imaju menstruaciju prije 11. godine - s 8.6% na 15.5%. Iako je postotak djevojčica koje imaju menstruaciju prije devete godine i dalje nizak, on se više nego udvostručio, s 0.6% na 1.4%.

Prema istraživanju koje je provela dobrotvorna organizacija za reproduktivno zdravlje žena, Wellbeing of Women, 11% tinejdžerica u Ujedinjenom Kraljevstvu izjavilo je da im je menstruacija učinila živote nepodnošljivima.

Istraživanje koje je obuhvatilo 3000 djevojaka u dobi od 12 do 18 godina, također je pokazalo da je 20% bilo vezano za krevet zbog menstruacije, a 43% se borilo s prehranom ili snom tijekom menstruacije.

Još više zabrinjava podatak studije s Harvarda, prema kojem je rana menstruacija povezana s nekoliko nepovoljnih zdravstvenih ishoda, uključujući kardiovaskularne bolesti, rak, pobačaj, pa čak i preranu smrt.

Vodeći krivac su više stope pretilosti

Istraživači ističu nekoliko čimbenika koji bi mogli pridonijeti trendu pojave mjesečnice u mlađoj dobi. Ti čimbenici uključuju pretilost u djetinjstvu, prehranu, psihološki stres i čimbenike iz okoliša, kao što su kemikalije koje ometaju rad endokrinog sustava i onečišćenje zraka.

Ginekologinja Tania Adib raniji početak menstruacije prvenstveno pripisuje promjenama u prehrani.

"Ljudi unose više kalorija i općenito više jedu, što dovodi do viših stopa pretilosti. Masno tkivo proizvodi hormon estrogen koji može potaknuti hipofizu da ranije započne menstrualni ciklus", objasnila je za Daily Mail.

Dr. Adib sugerira da bi kemikalije iz okoliša, poput ftalata ili bisfenola A, koje se nalaze u plastici, namještaju i kozmetici, također mogle igrati ulogu zbog svojih učinaka sličnih estrogenu.

I genetika igra ulogu

Genetika je još jedan značajan faktor. Ginekologinja Shazia Malik objasnila je: "Majke koje su rano dobile menstruaciju često imaju kćeri kojima se događa isto, zbog genetskih utjecaja koji signaliziraju oslobađanje spolnih hormona ranije nego inače."

Dr. Adib naglašava važnost pripreme mladih djevojaka za menstruaciju, pogotovo jer to može biti traumatično za djevojčice koje na to nisu psihički spremne.

"Krvarenje u tako mladoj dobi može biti uznemirujuće. Djevojčice od devet godina često nisu dovoljno zrele da se nose s tim tjelesnim promjenama", istaknula je dr. Adib.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.