Znanstvenici su otkrili jeftin način da se dječja prehlada skrati za dva dana

Foto: Pexels

Britanski znanstvenici kažu da hipertonične kapi za nos mogu skratiti dječju prehladu za dva dana i smanjiti rizik da se i članovi obitelji razbole.

"Djeca godišnje imaju od 10 do 12 infekcija gornjih dišnih putova, što nazivamo prehladama, što ima velik utjecaj na njih i njihove obitelji. Postoje lijekovi za ublažavanje simptoma, kao što su paracetamol i ibuprofen, ali nema tretmana koji mogu brže olakšati prehladu od hipertoničnih kapi", objasnio je Steve Cunningham, profesor na Sveučilištu u Edinburghu.

Za potrebe studije istraživači su uputili roditelje kako kapati nos djeci. Mališani su dobivali tri kapi u svaku nosnicu najmanje četiri puta dnevno.

"Otkrili smo da su djeca koja su koristila kapi za nos sa slanom vodom imala simptome prehlade u prosjeku šest dana, dok su ona s uobičajenim metodama liječenja imala simptome osam dana. Djeca koja su primala hipertonične kapi također su trebala manje lijekova tijekom trajanja bolesti", dodao je Cunningham.

Samo 46% kućanstava koja su koristila hipertonične kapi za nos izjavilo je da su se ostali članovi obitelji zarazili prehladom od djeteta. 82% roditelja reklo je da su kapi za nos pomogle njihovom djetetu da brzo ozdravi, a 81% izjavilo je da će koristiti kapi u budućnosti.

Istraživanje će uskoro biti predstavljeno na kongresu Europskog respiratornog društva u Beču.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.