Znanstvenici su otkrili koje igre jačaju dječju psihu

Foto: Pexels

Djeca koja provode više vremena u prirodi i igraju se na otvorenom, imaju bolje mentalno zdravlje od svojih vršnjaka koji su vezani za dom, pokazalo je novo istraživanje Sveučilišta u Glasgowu. Nalazi su objavljeni u časopisu Environment International.

U istraživanju su sudjelovala djeca od 9 do 11 godina i njihovi roditelji. Maloljetnicima je naloženo da tjedan dana nose akcelerometre pomoću kojih su znanstvenici bilježili koliko su vremena djeca provodila vani i kako su ga provodila: sudjelovanjem u aktivnim igrama, baveći se sportom ili lagano hodajući, opuštajući se sjedeći.

Nakon što su prikupili potrebne podatke o razini tjelesne aktivnosti djece u prirodi, znanstvenici su procijenili mentalno zdravlje svakog sudionika pomoću posebnih upitnika. Rezultati su pokazali da su djeca, koja u prirodi provode oko 60 minuta dnevno, imala 50% manji rizik od razvoja psihičkih problema u usporedbi s vršnjacima koji su manje vremena provodili vani.

Istraživači su otkrili da su i energične aktivnosti, kao što su igra i sport, i mirne aktivnosti koristile mentalnom zdravlju djece. Također su otkrili da su djeca iz siromašnih obitelji s niskim primanjima imala veće koristi od boravka u prirodi nego njihovi vršnjaci iz obitelji boljeg socioekonomskog statusa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.