Moody´s: Od ulaska u EU najviše će profitirati Zagreb

Foto: Zagreb.hr

BONITETNA agencija Moody's objavila je danas komentar u kojem konstatira da ulaskom Hrvatske u Europsku uniju lokalna i regionalna uprava dobiva nove  prilike za financiranje, te bi prema njihovoj procjeni od toga najviše mogao profitirati grad Zagreb.

U dugoročnom proračunskom razdoblju EU-a od 2014. do 2020. Hrvatska bi kao zemlja članica iz europskih kohezijskih i strukturnih fondova mogla primiti ukupno 13,7 milijardi eura, napominju u agenciji.
 
Usporedbe radi, podsjećaju da je u razdoblju od 2007. do sredine 2013. za Hrvatsku u europskim pretpristupnim fondovima bila rezervirana jedna milijarda eura.
 
Očekuje se da će najveći primatelj sredstava biti Grad Zagreb, navodi se u komentaru.
 
Važeći je rejting agencije za Grad Zagreb "Ba1“, uz negativnu prognozu, podsjeća se u posebnom komentaru agencije Moody's koji je objavljen za Grad Zagreb kao izdavatelja dužničkih papira.
 
Iz agencije Moody's ističu kako će povećanje raspoloživih sredstava iz europskih fondova poduprijeti nastojanja tijela regionalne i lokalne uprave u Hrvatskoj da prošire infrastrukturu i potiču gospodarski rast na lokalnoj razini te će u konačnici ojačati i njihovu prihodovnu bazu.
 
Ujedno će smanjiti potrebu za izdavanjem dužničkih papira radi financiranja ulaganja, napominju.
 
Dodatno će novac iz europskih fondova potaknuti tijela lokalne i regionalne uprave da poboljšaju svoju sposobnost pripreme, planiranja i realizacije složenih, višegodišnjih investicijskih projekata i korištenje odobrenih sredstava, zaključuju u Moody's-u.
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.