4 namirnice koje su zdravije kad ih skuhate

Foto: 123 rf

TREND prehrane sirovom hranom sve je popularniji, no dobro je znati i kako iskoristiti svaku namirnicu na najbolji način.

Mnogi nutricionisti kažu kako nema granica kada je povrće u pitanju - možete ga jesti u bilo koje doba dana bez straha od debljanja, te kako uz pomoć pažljivog kombiniranja namirnica možete liječiti mnoge boljke poput malaksalosti, manjka željeza, slabe kose, lošeg izgleda kože...

Neko povrće najzdravije je jesti sirovo, ali ova je hrana još zdravija kad je skuhana.

1. Špinat

Super zdravi špinat pun je kalcija, željeza i magnezija, i često se koristi sirov u smootheijima. Ipak, kad ga skuhate količina kalcija se utrostručava!



2. Kelj

Kuhani kelj lakše je jesti, ali je i zdraviji. Pun je vlakana i kad ga skuhamo ima još veću moć snižavanja kolesterola u krvi.



3. Mrkve


Vjerovali ili ne, mrkve je bolje jesti kuhane jer su u sirovom obliku teško razgradive. Kuhanjem se povećava se i razina super zdravog beta-karotena i folne kiseline, koja je vrlo važna trudnicama. 



4. Rajčica

Rajčice su zdrave i sirove, ali kad se skuhaju, povećava se razina likopena. Ovaj snažni antioksidans smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara, i odličan je borac protiv visokog tlaka i nekih vrsta rakova. Sos od rajčica zapravo je vrlo zdrava stvar!

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.