Foto: 123 RF
OVE umake poželjet ćeš testirati već danas.
1. Umak od bijelog vina
1/3 šalice sitno nasjeckanog luka
1/2 pileće juhe
1/4 šalice suhog bijelog vina
2 žlice bijelog octa
2 žlice maslaca
2 žličice sitno nasjeckanog svježeg vlasca.
Postupak: Zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Potom dodaj luk te ga pirjaj 2 minute, miješajući. Umiješaj pileću juhu, bijelo vino i ocat te pričekaj dok sve ne zakuha, a zatim kuhaj još otprilike 5 minuta. Ukloni s izvora topline te umiješaj maslac i svježi vlasac.
2. Peršin pesto umak
List peršina
Pržene pinjole
Parmezan
Ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Ovaj se umak ne kuha, a može se koristiti uz piletinu, tijesto, na brusketama, pizzama, za sendviče itd.
3. Senf umak
2 žličice maslinovog ulja
2 mljevenja režnja češnjaka
1/4 šalice suhog bijelog vina
1/4 šalice pileće juhe
2 žlice javorovog sirupa
2 žlice senfa
3/4 žličice nasjeckanog ružmarina
1/2 žličice mljevenog crnog papra.
Postupak: Zagrij maslinovo ulje na tavi, na srednje jakoj vatri. Dodaj češnjak te ga poprži 30 sekundi, stalno miješajući. Umiješaj vino, pileću juhu, javorov sirup i senf te kuhaj dok ne zakipi. Zatim kuhaj još otprilike 5 minuta, povremeno miješajući. Na kraju umiješaj ružmarin i papar.
4. Bijeli, kremasti umak
Majoneza
Bijeli ocat
Režanj češnjaka
Sok od limuna.
Ovaj se umak također ne kuha, a može se poslužiti s hladnom ili toplom piletinom, kao namaz za sendvič, a odlično paše i uz ribu i čips.
5. Začinjeni umak od naranče
1 žlica ribanog đumbira
2/3 šalice pileće juhe
3 žlice pekmeza od naranče
1 i 1/2 žlica umaka od soje
3/4 žličice Hot chilli umaka po izboru
1 i 1/2 žličice soka od limuna.
Postupak: Zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj naribani đumbir te ga pirjaj 1 minutu, stalno miješajući. Umiješaj juhu, marmeladu i sojin umak te kuhaj dok ne zavrije. Zatim još malo kuhaj, sve dok smjesa ne postane blago gusta. Umiješaj svježi sok od limuna i chilli umak.