5 jednostavnih i ukusnih umaka za piletinu i tijesto

Foto: 123 RF

OVE umake poželjet ćeš testirati već danas.

1. Umak od bijelog vina
 
1/3 šalice sitno nasjeckanog luka
 
1/2 pileće juhe
 
1/4 šalice suhog bijelog vina
 
2 žlice bijelog octa
 
2 žlice maslaca
 
2 žličice sitno nasjeckanog svježeg vlasca.
 
Postupak: Zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Potom dodaj luk te ga pirjaj 2 minute, miješajući. Umiješaj pileću juhu, bijelo vino i ocat te pričekaj dok sve ne zakuha, a zatim kuhaj još otprilike 5 minuta. Ukloni s izvora topline te umiješaj maslac i svježi vlasac.
 
2. Peršin pesto umak
 
List peršina
 
Pržene pinjole
 
Parmezan
 
Ekstra djevičansko maslinovo ulje.
 
Ovaj se umak ne kuha, a može se koristiti uz piletinu, tijesto, na brusketama, pizzama, za sendviče itd.
 
3. Senf umak
 
2 žličice maslinovog ulja
 
2 mljevenja režnja češnjaka
 
1/4 šalice suhog bijelog vina
 
1/4 šalice pileće juhe
 
2 žlice javorovog sirupa
 
2 žlice senfa
 
3/4 žličice nasjeckanog ružmarina
 
1/2 žličice mljevenog crnog papra.
 
Postupak: Zagrij maslinovo ulje na tavi, na srednje jakoj vatri. Dodaj češnjak te ga poprži 30 sekundi, stalno miješajući. Umiješaj vino, pileću juhu, javorov sirup i senf te kuhaj dok ne zakipi. Zatim kuhaj još otprilike 5 minuta, povremeno miješajući. Na kraju umiješaj ružmarin i papar.
 
4. Bijeli, kremasti umak
 
Majoneza
 
Bijeli ocat
 
Režanj češnjaka
 
Sok od limuna.
 
Ovaj se umak također ne kuha, a može se poslužiti s hladnom ili toplom piletinom, kao namaz za sendvič, a odlično paše i uz ribu i čips.
 
5. Začinjeni umak od naranče
 
1 žlica ribanog đumbira
 
2/3 šalice pileće juhe
 
3 žlice pekmeza od naranče
 
1 i 1/2 žlica umaka od soje
 
3/4 žličice Hot chilli umaka po izboru
 
1 i 1/2 žličice soka od limuna.
 
Postupak: Zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj naribani đumbir te ga pirjaj 1 minutu, stalno miješajući. Umiješaj juhu, marmeladu i sojin umak te kuhaj dok ne zavrije. Zatim još malo kuhaj, sve dok smjesa ne postane blago gusta. Umiješaj svježi sok od limuna i chilli umak.
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.