DRAGE naše Rouge kuharice, vjerujemo kako vam nije promaknuo naš ovotjedni članak u kojem vas savjetujemo koje je grickalice bolje izabrati kada ste primorane jesti na benzinskim postajama. Ponovno ćemo se dotaknuti upravo te teme jer nas dugotrajna putovanja i boravak izvan kuće često prisiljavaju na brzu i nezdravu hranu. Ovog vikenda donosimo vam recepte za zdrave grickalice koje možete pripremiti kod kuće te spakirati i ponijeti na put. Grickalice koje konzumiramo u takvim prilikama trebale bi biti energetski bogate i manje kalorične, pa smo tako odabrale recepte za sezamove energetske pločice, sendvič od tune te rižine kekse.
Potrebno:
300 g smeđeg nerafiniranog šećera
1 limun
150 g sezama
Priprema:
Šećer zagrijte na laganoj vatri dok ne dobijete karamel. Polako dodajte sok od limuna neprestano miješajući. Sjemenke popržite u woku ili na tavi te ih na kraju umiješajte u karamel. Smjesu odmah izlijte na papir za pečenje te je lagano razvucite u tanki sloj. Nožem narežite smjesu na pločice te kada se ohlade, skinite ih s papira.
Tuna sendvič
Potrebno:
100 g tune fileta u ulju
100 g sirnog namaza
1 žlica naribanog parmezana
1 češanj češnjaka
1/2 žličice vlasca
40 g kiselih krastavaca
2 integralna peciva
Priprema:
Pecivo prerežite uzduž u tri sloja i svaku premažite sirnim namazom koji ćete napraviti tako da u sir umiješate parmezan, češnjak, vlasac i usitnjene ili naribane kisele krastavce. Po namazu rasporedite tunu i poklopite. Sendvič možete i zagrijati u mikrovalnoj pećnici ako vam je pri ruci.
Domaći rižini kolačići
Potrebno:
3 šalice kuhane riže
3 šalice cjelovitog brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
½ šalice zobenih pahuljica
1-2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Pomiješajte rižu, brašno, prašak za pecivo s maslinovim uljem i dodajte žlicu soli. Dodajte zobene pahuljice i mijesite oko 10 minuta a zatim oblikujte kolačiće i stavite ih u nauljeni lim prekrivene oko pola sata. Pecite ih oko 40 minuta na 200 stupnjeva a zatim ih umotajte u vlažnu krpu te pustite da se ohlade.