Foto: Filip Dizdar
DRAGE naše Rouge kuharice, ovaj vikend smo za vas izabrale ukusnu palentu s gljivama i jednostavan recept za punjene jabuke, koje možete poslužiti kao desert ili doručak. Ugodan vikend i dobar tek!
Palenta s gljivama
Potrebno:
150 g kukuruzne krupice
1 žlica nasjeckanog peršina
50 ml vina
1 žlica narezanog vlasca
1 češanj češnjaka
20 g maslaca
400 g gljiva (shiitake i bukovače)
1 vrećica juhe od gljiva
30 g parmezana
Priprema:
Na maslacu popecite nasjeckani češnjak, dodajte narezane gljive, posolite, popaprite i umiješajte narezani vlasac. Dodajte temeljac koji možete napraviti od juhe od gljiva ili vrhnja za kuhanje. Pirjajte podlijevajući vodom i vinom oko 20 minuta. Palentu skuhajte te je istresite u široki lim da dobijete tanki sloj. Palentu narežite na kvadratiće i složite na tanjure. Po palenti rasporedite gljive, prelijte umakom od gljiva, pospite ribanim parmezanom i ukrasite nasjeckanim peršinom.
Punjene jabuke
Potrebno:
4 srednje velike jabuke
100 g sušenih datulja
100 g sušenih grožđica
150 g Musli žitarica po želji
3 žlice meda
2 iscijeđene naranče
grčki jogurt
Priprema:
Preplovite jabuke i izdubite sredinu. Dobro promiješajte voće, žitarice i med. Nadjenite jabuke pripremljenom smjesom te prelijte narančinim sokom. Stavite ih u pećnicu do 10 minuta, dok ne postignu zlatnu boju. Pustite da se malo ohlade te poslužite prelivene s jogurtom.
Pssst! Anu oblači Lisca!