Foto: Filip Dizdar
DRAGE naše Rouge kuharice, ovaj vikend smo u kuhinji koristile velike količine whiskeyja, a nešto od toga smo stavile i u jelo. Samo se šalimo, nemojte zamišljati pijanu redakciju Rougea, mi naravno mislimo na naše nove recepte koje smo za vas pripremile. Za glavno jelo izabrale smo teleće odreske s finim umakom koji smo upotpunile specifičnim okusom whiskeya u jelu, a za desert ukusnu cappuccino kremu s čokoladom uz dodatak whiskeya. Ako ste ljubiteljice ovakvih okusa, svakako isprobajte naše recepte.
Odresci u whiskey umaku
Potrebno:
1 luk, sitno nasjeckan
250 g šampinjona
50 ml whiskeya
100 ml temeljca (kokošjeg ili goveđeg)
kadulja, đumbir, crvena paprika
Priprema:
Odreske začinite crvenom paprikom, kaduljom i đumbirom, posolite ih i popaprite te popržite na tavi, dvije minute sa svake strane. Izvadite ih i poklopite da ostanu topli. Na tavi kratko ispržite sitno nasjeckan luk i na ploške narezane šampinjone. Dodajte whiskey i temeljac te pirjajte pet minuta. U tavu vratite odreske te sve skupa još kratko popecite. Odreske s whiskey umakom poslužite uz prilog po želji.
Čokoladni Whiskey Cappuccino
Potrebno:
10 dag čokolade za kuhanje
0,5 l whiskeya
2 dl mlijeka
3 dl slatkog vrhnja
2 dl svježe kuhane kave
2-3 žlice šećera
2 vanilin šećera
0,5 l whiskeya
Priprema:
Skuhajte kavu i pustite da se ohladi. U drugoj posudi zagrijte mlijeko, slatko vrhnje, čokoladu, te vanilin i običan šećer. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i dok ne počne kuhati. U čokoladu pažljivo ulijte kavu pazeći da vam ne upadne niti malo taloga. Dobro promiješajte i pustite da se ohladi. Kada se smjesa potpuno ohladi polako ulijte whiskey i nastavite miješati dok tekućina ne postane glatka i kremasta. Ukrasite šlagom i poslužite odmah ili ulijte u boce te ostavite u hladnjaku najmanje tjedan dana kako bi dobili fini irski liker.
Psst! Ana na ovoj opasnoj fotki nosi neodoljivi komplet iz Liscine linije Nicole (korzet 380 kn, gaćice 137 kn)!