DRAGE naše Rouge kuharice ovu subotu smo u jesenskim tonovima pa smo za vas pripremile naša najdraža jela od plodova jeseni. Za glavno jelo pripremili smo zapečene široke rezance s bešamelom i gljivama a za desert smo odabrale kuglice od kesten pirea. Uživajte u našim jesenskim delicijama.
Zapečena tjestenina sa šampinjonima i vrganjima
Potrebno:
200-300 g tjestenine (široki rezanci)
50 ml maslinovog ulja
2 mrkve
2 češnja češnjaka
500 g šampinjona
30 g suhih vrganja
½ limuna
1 žlica narezanog svježeg mažurana
papar
80 g naribanog sira Gaude
30 g parmezana
50 g maslaca
30 g oštrog brašna
0.7 l mlijeka
naribani muškatni oraščić
Priprema:
Skuhajte tjesteninu al dente i ohladite je pod vodom. Na maslinovom ulju popržite mladi luk i mrkvu te dodajte češnjak, narezane šampinjone narezane suhe gljive koje ste prethodno namočili i ocijedili. Dodajte malo vode i pirjajte dok tekućina ne ispari, a zatim dodajte vegetu, koricu i sok limuna te papar i mažuran. Napravite bešamel tako da na zagrijani maslac dodate brašno, kratko popecite te zalijte hladnim mlijekom. Zagrijte i miješajte dok ne dobijete gustoću koju želite. Na kraju posolite, poparite, dodajte muškatni oraščić i parmezan.
U maslacem namazanu posudu za pečenje (po mogućnosti vatrostalnu) stavite gljive i tjesteninu te sve prelijte bešamelom i pospite sirom. Pecite 40 minuta na 200 C.
Kesten kuglice
Potrebno:
500 g kesten pirea
1 dl slatkog vrhnja
3 velike žlice ruma
4 velike žlice šećera u prahu
200 g čokoladnih mrvica
Priprema:
Pola kilograma kesten pirea izmiksajte i ispasirajte. Čokoladu otopite u prahu otopite sa slatkim vrhnjem i skuhajte da bude glatka smjesa te dodajte rum i šećer u prahu i miješajte. Na kraju umiješajte kesten pire i sve dobro smiksajte. Ostavite u hladnjaku preko noći. Kuglice formirajte rukom i uvaljajte u čokoladne mrvice.