LJETO je idealno godišnje doba za spravljanje raznih osvježavajućih salata. Uz to što ćeš se njima rashladiti u sparne dane, tvoj će organizam biti zahvalan na raznim zdravim sastojcima koje salate uglavnom sadrže. Sezona voća i povrća u ljeto je na samom vrhuncu, stoga ti donosimo nekoliko zanimljivih ideja kako iskoristiti te ukusne namirnice i složiti salatu po svom ukusu.
Cezarova salata - kao bazu odaberi rimsku salatu i dodaj nekoliko kuhanih jaja, te ih isjeckaj na sitne komadiće. Zatim dodaj 8 konzerviranih fileta inćuna, ocijeđenih i nasjeckanih, a na kraju dodaj malo češnjaka i kruščića, te preljev od maslinovog ulja i limunovog soka uz malo soli i papra.
Meksička salata - za one koji vole začinjenu hranu idealna je ovakva salata u koju možeš staviti crveni grah, svježu zelenu ljutu papričicu očišćenu od sjemenki i narezanu na kockice, zatim nekoliko žličica svježeg korijandra, malo maslinovog ulja, češnjak i narezane rajčice bez sjemenki.
Topla salata - za ovu salatu najpotrebniji je špinat koji će ujedno služiti kao i baza, zatim dodaj pržene pancete i miješane šumske gljive narezane na ploške. Za preljev je potrebno maslinovo ulje, ocat, senf, šećer, sol i papar koji se moraju umutiti u zdjelici.
Salata od lososa i avokada - ovu egzotičnu salatu nije uopće teško pripremiti. Oguli i nareži mladi krumpir na komadiće, a zatim ih kuhaj dok ne omekšaju. Zatim ispeci odreske lososa na roštilju ili grill tavi, a avokado nareži po dužini, razdvoji polovice, izvadi sjemenke i oguli koru. Zatim ga nareži na ploške i prelij limunovim sokom. Za kraj u zdjelici pomiješaj jabučni sok, ocat, sol i papar kako bi dobila preljev.
Crvena salata - za ovu vizualno primamljivu salatu potrebno je izdubiti paprike, odstraniti peteljku i sjemenke, te ih narezati na kolute. Zatim dodaj ciklu, radič, rotkvice i mladi luk. Prelij na kraju umakom vinaigrette i posluži sa svježim kruhom.
Tropska voćna salata - za ovu vrstu salate potrebni su papaja, mango, ananas, naranče i jagode. Kada ih nasjeckaš na komadiće, u posudu stavi šećer, pimentu i limunovu koricu, te zagrijavaj dok ne zakuha, pa kuhaj jednu minutu. Dok se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi pokrij folijom i ostavi u hladnjaku da se hladi najmanje jedan sat. Nakon toga svoje narezano voće prelij sirupom, te dodaj kiselo vrhnje po želji.