Tanka linija između dopisivanja i emotivnog varanja

INTERNET nam je uvelike olakšao komunikaciju sa svima pa tako i sa suprotnim spolom, što često postane kamen spoticanja u vezama i brakovima. Nevina komunikacija vrlo lako prijeđe onu tanku granicu i pretvori se u flertovanje pa čak i u emotivnu nevjeru za koju nije karakterističan fizički kontakt. Sheri Meyers, doktorica psihologije i obiteljska terapeutkinja, napisala je knjigu pod nazivom "Chatting or Cheating: How to Detect Infidelity, Rebuild Love and Affair-Proof Your Relationship" u kojoj je pokušala dati odgovor na neka vrlo zanimljiva pitanja, prenosi Yahoo.

Što je to emotivna afera?

Emotivna afera najčešće se događa između dvoje ljudi koji su na početku bili samo "prijatelji". Pod utjecajem kemikalija koje mozak u tom periodu proizvodi stvara se iluzija o savršenom partneru i savršenoj ljubavi.

Kako dođe do takvih situacija?

Takav oblik nevjere počinje kao sasvim nevino dopisivanje između seksi kolege s posla ili faksa. Ni bivše ljubavi ovdje nisu isključene, čujete se nakon dužeg vremena pa od sasvim bezazlenog "Kako si" završite razgovor prisjećajući se zajedničkih trenutaka iz prošlosti.

Znakovi da se tvoje dopisivanje pretvara u varanje:

O osobnim stvarima počinješ više pričati s "frendom" nego s partnerom.

Konstantno provjeravaš poruke.

Više misliš na njega nego na dečka.

Osjećaš neizmjernu sreću kad naiđeš na njegovu poruku na koju odgovaraš u roku odmah.

Je li bolje prekinuti aferu ili svoju vezu?

Sheri napominje kako bi ostavljanje partnera zbog ovakve vrste afere bila ogromna pogreška. Naš je mozak u stanjima zaljubljenosti preplavljen kemijskim reakcijama koje nam onemogućavaju da stvari vidimo jasno. Želiš li da tvoja veza s dugogodišnjim dečkom uspije, svog ćeš "ljubavnika" morati izbaciti iz života.

Kako prepoznati ima li tvoj partner emotivnu aferu?

Tvoj se partner počinje udaljavati te ima sve manju potrebu dijeliti svoje vrijeme s tobom.

On dobiva ili šalje poruke frendici za koju nisi znala da postoji. Možda ti je za nju i rekao, ali ti zato nije rekao da se s njom redovito čuje.

Na pozive odgovara u drugoj sobi, a kad ga pitaš tko je zvao, odgovara s: "Nitko bitan", "Netko s posla" ili "Zašto pitaš?"

Tvoj partner sve više važnosti pridaje svom izgledu, pogotovo kad izlazi iz stana.

Primijetila si da je počeo paziti na prehranu.

Ili je pretjerano napaljen ili uopće nije zainteresiran za seks.

Kako se suočiti s partnerom ako sumnjamo?

Važno je imati prave, nepobitne dokaze. Dobro razradi plan suočavanja te pripazi na mjesto i vrijeme kako bi mogli neometano razgovarati. Imaj na umu da prevaranti često lažu i poriču svoju nevjeru. Pripremi se na izbjegavanje teme, prebacivanje krivice, poricanje i obranu s njegove strane. Ovakve su reakcije sasvim normalne jer nastaju zbog straha.

Ako si ti ta koja vara

Moraš poraditi na tome da ponovno zadobiješ partnerovo povjerenje, za što je potrebno puno strpljenja i snage. Pokaži svom partneru da ti je on na prvome mjestu i da ti je vaša veza prioritet.

Ako si ti prevarena

Potrebno je ulagati puno dobre volje i vremena kako bi se od svega oporavila, oprostila mu i ponovno otvorila svoje srce.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.