Ukusnim salatama do vitke linije

MEĐU najzdravije namirnice svakako pripadaju sve vrste zelenih salata. Bogatstvo minerala, vitamina i vlakana salate čine vrhom prehrambene piramide. Različite salate poput endivije, kristalke, matovilca, rikule ili radiča savršeni su obroci za postizanje zavidne vitalnosti. Njihovi listovi savršeni su za male obroke, maštovita predjela te svakodnevne priloge mesnim ili ribljim jelima.

Dolaskom toplijih dana, kada se želimo dobro osjećati, a ujedno tako i izgledati, vrijeme je da se obilni zimski obroci zamijene ponekom ukusnom salatom koja, kada joj se doda sir ili meso, može po kalorijskoj vrijednosti, ali i kvaliteti, nadmašiti mnoga glavna jela. Prvotne salate bile su zelenje koje je jednostavno bilo začinjeno octom i soli, a danas su to maštovite kombinacije raznih namirnica i okusa. Iako se najčešće priprema kao prilog, salate su zbog svoje brze i jednostavne pripreme idealne kao glavno jelo ukoliko im se doda tjestenina ili pak pečena piletina izrezana na kockice. No, i egzotično bilje, južno voće, tjestenina u boji, samo su neki od mogućih recepata za zavodljivu kreaciju.

Ukusni zeleni listovi

Među salatama najpoznatija je endivija koja energetskom vrijednošću znatno nadmašuje ostale salate. Sadrži gorke tvari koje pospješuju probavu te inzulin koji je posebno važan u prehrani dijabetičara. Endivija slovi i kao velik izvor kalcij, karotena, vitamina C, fosfora i željeza. Kristalka je pak salata s čvrstim listovima što je čini hrskavom i sočnom pa je, osim za razne salate, pogodna i kao dekoracija ili svježi dodatak maštovitim sendvičima. Puterica ima ugodan, blag okus, a bogata je manganom, magnezijem, vitaminima A i C te kalijem.

Aromatičnost i bogatstvo magnezijem, željezom i beta-karotenom kvalitete su koje matovilac svrstavaju u vrh ukusnih listova koji će svakoj salati dati poseban štih. 
Crveni radič bio je cijenjen još u doba starih Rimljana i Grka jer su već tada prepoznata njegova ljekovita sredstva. Korišten je za pročišćavanje organizma, a danas se njegovo konzumiranje preporučuje dijabetičarima. Kalcij listovima daje gorkast okus koji potiče osjećaj gladi pa je stoga idealna salata za one koji nemaju apetita.

Rikula je iznimno vrijedan izvor kalcija, magnezija, željeza, kalija, fosfora, vitamina A, K i C i folata. Osim u kulinarstvu, cijenjena je i kao bogat izvor fitokemikalija, čija antioksidativna svojstva imaju pozitivan utjecaj na zdravlje.

Najpoznatije internacionalne salate

Kao jedna od najpoznatijih internacionalnih salata definitivno je Waldorfska koja se najčešće priprema samo s celerom, jabukama , grožđicama, orasima, majonezom, a može joj se dodati i piletina te mnogi začini. Riječ je o klasičnoj američkoj salati koja je naziv dobila po njujorškom hotelu Waldorf Astoria.

Uz Waldorfsku, vrlo je poznata i Caesar salata čiji recept datira još od 1924. godine kada je osmišljen u gradu Tijuani, u Meksiku. Glavni sastojci su zelena salata, limunov sok, parmezan, komadići integralnog kruha, kuhana jaja, maslinovo ulje i Worcestershire umak. Ovo je ukusno jelo ubrzo postalo pravi hit među filmskim zvijezdama 20-ih i 30-ih godina koje su prednjačile u odlascima do Tijuane na Caesar salatu.

Recepti:

Waldorfska salata

sastojci:

oko 100 g celera
oko 70g kiselih jabuka
jedna žličica limunova soka
oko 25g oraha
sol
papar

sastojci za preljev:

2-3 žličice slatkog vrhnja
2-3 žličice lagane majoneze
malo šećera

priprema:

Celer i jabuku oprati, očistiti i narezati na rezance. Sve staviti u zdjelu, poškropiti limunovim sokom te promiješati. Orahe usitniti na krupnije komadiće. Vrhnje, majonezu i šećer izmiješati, potom preliti sastojak. Salatu poslužiti hladnu.

Caesar salata

sastojci:

 1 glavica kristal salate 
300 g pečenih pilećih prsa (s roštilja ili tave)
3 kuhana jaja
3 režnja češnjaka, usitnjenog
nekoliko kapi maslinovog ulja
sok  1 limuna
malo soli i papra
5-6 žlica majoneze ili tatarskog umaka
2 šake krutona (popržene kockice kruha)
2 žlice worcestershire umaka
malo svježeg parmezana

priprema:

Salatu oprati i sitno isjeckati, dodati malo maslinovog ulja i češnjak. U međuvremenu, ispeći piletinu te skuhati jaja. Salatu politi limunom, worcestershire umakom, dodati toplu piletinu i kuhana jaja i majonezu, posoliti, popapriti, dodati krutone i posuti grubo ribanim svježim parmezanom.
Dobar tek!

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.