Uz Marijeve savjete do zavidnih vještina u kuhinji: Prvi put na ribarnici

Foto: Josipa Uzelac, Mario Bobanović, Ilustracija Index

PREKRASNI dani koji su nam napokon ponovo stigli bude polako prirodu, a čini se da i na tržnicama se događa pravi uzlet. Tako sam proteklog vikenda sa pravim zadovoljstvom kružio štandovima i uživao ponudi svježih namirnica. Posebno je bilo živo na ribarnici gdje je ponuda bila stvarno bogata. Od sitne plave do velikih komada oborite ribe.



Izbora je mnogo, a za neke od vas koji niste tako vični odabiru i poznavanju ribe, opisati ću nekoliko najčešćih vrsta i osnovne  načine spremanja.

Srdela

Često se o njoj piše i kao hraniteljici ili kraljici, u svakom slučaju ova iznimno zdrava i jeftina plava riba bogata aminokiselinama, omega 3 i 6, stoljećima je hranila ljude duž obale a i danas zbog svoje niske cijene, često na našim stolovima. Meso ukusno, lako probavljivo a možemo ju spremati na više načina. Najlakši je možda samo je baciti na gradele, u Dalmaciji će to stari ribari napraviti čak i bez čišćenja, kod kuće dovoljno ju je uvaljati u brašno i pržiti ulju. Možemo je i marinirati a također je sastavni dio svakog dobrog brodeta.

Skuša

Još jedan predstavnik plave ribe, čest je gost naših ribarnica. Vretenastog tijela, pravi je lovac koji se hrani sitnom plavom ribom i planktonom. Meso iznimno ukusno a kao i srdela, najbolja je pečena ili frigana ovisno o veličini. Veče komade možemo  filetirati, izvanredna je u marinadama a često je nalazimo i dimljenu. Pri odabiru treba obratiti pažnju na njenu sestru Lokardu koju ćemo lako prepoznati po ne tako izraženim šarama na leđima a kvaliteta mesa zaostaje za skušom.


Oslić

Iznimno mekanog i ukusnog mesa, oslić je često prva preporuka svima kojima treba lako probavljiv i zdrav obrok.  Nalazimo ga u veličinama od vrlo malih pa do primjeraka od više kila. Manji primjerci su pogodni za prženje dok veći zbog svog karakterističnog oblika, velike glave i zadebljanog srednjeg dijela, su pogodniji za kuhanje ili pečenje. Sveži uvijek vrlo intenzivne i boje, dok uslijed stajanja postaje siv a meso brzo propada.

Lubin

Poznatiji i kao brancin, posljednjih godina obavezan na našim tržnicama i supermarketima. Razlog tome je veliki broj uzgajališta, koju su ovu ribu vrhunske kvalitete ponudili po prihvatljivoj cijeni. Razlike u odnosu na divljeg lubina prvenstveno ćemo uočiti u trbušnom dijelu koji je nešto masniji a kao rezultat načina prehrane. Osobno takav lubin vrlo rado pripreman na gradelama jer baš zbog toga duže zadržava sočnost i mekoću mesa.  Za lešo( kuhanu ) varijantu ipak bi preporučio divlje primjerke. Meso iznimno ukusno.

Trilja

Riba karakterističnog izgleda i okusa koju neki poznavaoci iznimno cijene dok kod drugih izaziva često suprotno stajalište. Razlog te reputacije možda dolazi i od toga što postoje dva staništa na kojima trlje obitavaju a po tome ih i nazivaju  a  to su trlja blatarica i trlja kamenjarka. Ribe koje dolaze sa blatnih staništa imaju karakterističan miris i treba ih pažljivo očistiti. Meso bogato željezom također vrlo ukusno i teško ćete ga zamijeniti za bilo koju drugu vrstu. Osim uobičajenih načina priprave, prženje ili veći komadi pečenje, trlja dobro ide i u kombinaciji raznih umaka i salsi. Svježa izrazito crvene jarke boje koju stajanjem vrlo brzo gubi.

Tuna

Meso tune vrlo je cijenjeno kao zbog okusa tako i zbog nutritivnih karakteristika. Na našim tržnicama možete kupiti već filetirane dijelove koje je tada najlakše pripremati kao i bilo koji drugi vrhunski komad mesa. Osobno sam veliki zaljubljenik i uvijek bih svakome savjetovao da se bez straha upusti u izradu sushija ili možda nekog tartara jer neponovljivi okus svježe tune jednostavno osvaja. Ukoliko se termički obrađuje prženjem ili pečenjem također oprezno jer ukoliko se pretjera, meso postaje tvrdo i žilavo. Timijan i maslinovo ulje uvijek u kombinaciji sa ovom vrhunskom delicijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.