Foto: Josipa Uzelac, Ilustracija Index
PROLJEĆE je pred vratima i svi s nestrpljenjem čekamo buđenje prirode i početak novog životnog ciklusa koje se događa u ovom vremenskom periodu. Osim rijetkih plodova koji prvi izlaze iz još hladne zemlje, na bogatom Uskršnjem stolu uvijek možemo pronaći i šunku. Kažu da je bolje da propadne selo nego običaj pa je tako šunka neizostavni dio blagdanske trpeze.
Prije kuhanja šunku je dobro namočiti preko noći jer time izvlačimo višak soli. Samo kuhanje također započinjemo u hladnoj vodi i potom postepeno zagrijavamo. Vrijeme kuhanja najlakše odredimo po pravilu: koliko je teška šunka, toliko se i kuha. Naravno da šunku možete kuhati i u vinu ili bogatom temeljcu uz obavezni češnjak i lovor kao začin, baš kao što je to i vaša baka činila. Posudu poklopite i pripazite da se šunka ne bi zalijepila za dno posude, a dok to radite uklonite i pjenu koja se stvara prilikom kuhanja.
Dok se šunka kuha možemo se baciti i na pincu. Također postoje mnogi recepti, a ja bih predložio sljedeći :
• 0.5 dl toplog mlijeka
• 1 kg glatkog brašna
• 1 paketić kvasca
• 10 dkg šećera
• 30 dkg maslac
• 6 jaja
• Prstohvat soli
Osnovnom receptu također možemo dodati naribanu limunovu ili narančinu koricu, suhe grožđice ili bademe i, naravno, malo ruma. U mlijeko umiješamo kvasac i ostavimo ga desetak minuta da odstoji. Za to vrijeme pomiješamo suhe tvari sol i šećer s brašnom te u tu smjesu dodajemo maslac i miješamo. Dodajemo i kvasac sa mlijekom i sve zajedno oblikujemo u tijesto. Nakon što tijesto odstoji barem 3-4 sata spremno je za pečenje. Razvaljamo ga do debljine 2 cm te zamotamo pažljivo oko naše šunke. Pečemo u zagrijanoj pećnici oko 20-tak min. na 170 stupnjeva, a nakon toga još desetak minuta na najjačoj temperaturi koja vaša pećnica može postići. Prije samog stavljanja u pećnicu pincu možete premazati s jednim žumanjkom.