Foto: Ilustracija Index, Josipa Uzelac
SAMO par toplih dana bilo je dovoljno da svi ponovo počnemo razmišljati o susretu sa prijateljima na nekom odličnom roštilju. Svi sigurno imamo prijatelja koji to radi kao pravi majstor, ali postoji i tu par trikova koji su potrebni da zadovoljstvo bude potpuno.
Za početak nemojte biti lijeni tako i kupiti već gotovo mljeveno meso nego se malo potrudite i zamolite vašeg mesara da vam pripremi kombinaciju mesa koju baš vi želite. Tu također postoje nebrojene teorije, a ja bih vam preporučio sljedeće:
Meso
Za početak, važan je omjer masnoće i mesa. Bio bi idealan da je negdje 20 posto naprema 80 posto u korist mesa jer potpuno krto meso na roštilju gubi okus i mekoću. Što se tiče pozicija također se možete igrati dok ne dobijete savršen okus baš za vas. Možete koristi od onih najboljih, kao što je goveđi file, ili nešto jeftinijih pozicija, buta, vrata i plećke.
Oblikovanje
Idealno bi bilo da sami posjedujete mljevilicu te da doma sami umiješate smjesu, te tako pri oblikovanju burgera možete sa najvećom pažnjom i bez ikakvih pretjeranih umješavanja dobijete željeni oblik. Čim manje gnječenja i miješanja, tim bolje. Također, špatula kod pečenja služi za okretanje a ne za pritiskanje, time čuvate vaše sokove u burgeru.
Sol i papar
Bezbroj začina koji postoje često završe na krivom mjestu. Naravno, da i ovdje možemo dodati sve što nam padne na pamet od raznih ljutih chili kombinacija, slatkih đemastih ili povrtnih, luka, ljutike ili zelene paprike, no u jednostavan i dobar burger koji je napravljen od kvalitetnog mesa, dovoljno će biti samo sol i papar. Filozofija "manje je više" ovdje je zbilja dolazi u prvi plan.
Pečenje
Ovisno o debljini pazite na jačinu kojom isijava vaš roštilj. Osobno obožavan da burger ima barem dva centimetra u presjeku. Tako sredina može ostati lagano pečena i svi sokovi iz mesa sačuvani. Obavezno odmaranje nakon pečenja.
Priprema
Primpremu ćete obaviti kod kuće, a svakako želite da vaš burger bude začinje dobrim sirom i svježim povrćem, luk, paprika ili krastavac. Moja omiljena kombinacija je karamelizirani luk s plavim sirom...jednostavno neodoljivo !