Mala škola šminkanja by Inga Marić: Priprema i njega kože prije šminkanja

Foto: Index

OD OVOG tjedna započinjemo s malom školom šminkanja. Naša učiteljica je uspješna makeup artistica Inga Marić, koju možete upoznati na Facebook stranicama Šminkeraj Beauty & Make Up i Inga Marić Make Up te na Instagramu.

Inga je i vlasnica beauty salona Šminkeraj, a već je 12 godina u, kako sama kaže, predivnom šminkerskom poslu.

Od 2013 godine vodi tečajeve i radionice šminkanja, kroz koje je prošlo više od 1000 zadovoljnih klijentica.Vjeruje da u šminkanju nema strogo zadanih pravila te da se prilikom svakog šminkanja treba prilagoditi svakoj klijentici osobno.

Njena misija u može se sažeti u citatu Bobbi Brown, svjetski poznate vizažistice "My mission is to teach every woman how to be her own makeup artist!",  ovo je prvi korak prema tome.

Osnovni preduvjet kako bi šminka bila besprijekorna i dugotrajna je njegovana i pravilno pripremljena koža lica prije šminkanja. Prva činjenica koju trebamo upamtiti je da niti najkvalitetnija šminka niti najvještije ruke vizažista, ne mogu nadomjestiti njegovanu kožu koja je svježa, baršunasta, mekana, glatka, blistava…Kožu lica trebamo kontinuirano njegovati u svakodnevnom životu pilinzima, maskama te posjećujući kozmetičarku bar dva puta godišnje kako bi temeljito odradila tretman dubinskog čišćenja i njege lica. Stvarno njegovana koža će uz najmanji napor i najmanju količinu šminke izgledati lijepo i blistavo.

Prvi korak prije samog šminkanja je čišćenje kože lica. Najučinkovitije i najmanje agresivno sredstvo za čišćenje je micelarna otopina, koja u isto vrijeme nježno čisti, njeguje i hidratizira kožu. Poslije čišćenja lica micelarnom otopinom nanesenom na blazinicu, micelarnu otopinu nije potrebno ispirati, a njena prednost je to što je zaista nježna prema koži pa čak i prema osjetljivom području oko očiju i neće izazvati iritaciju kože, što nije slučaj s velikom većinom drugih sredstava za čišćenje lica.

Drugi korak je hidratizacija kože. Trebamo znati da prije šminkanja koristimo isključivo hidratantne/vlažne/dnevne kreme, bez obzira na tip ili stanje kože te godine. Osim hidratantne kreme za lice trebamo nanijeti i posebnu kremu za područje oko očiju te kvalitetan melem na usne.

Na kapke ne nanosimo nikakvu kremu prije šminkanja, jer je koža na kapcima najmasnija na svakom licu.

Treći korak je primer. Nakon par minuta, tijekom kojih su se kreme upile u kožu lica nanosimo primer ili bazu za šminku. Primer ujednačava i zaglađuje kožu te produžuje trajnost šminke. Također, omogućava lakše i brže nanošenje tekuće podloge/pudera zbog čega trebamo manju količinu podloge kako bi se postigao željeni stupanj prikrivanja na cijelom licu. Primeri mogu biti hidratizirajući, matirajući, korektivni, umirujući…Biramo ih ovisno o tipu i stanju kože i željenom efektu koji želimo postići.

Svojim klijenticama uvijek savjetujem da večer prije šminkanja naprave piling lica te nanesu hranjivu masku na lice te da ne preskoče usne. Piling uklanja mrtve stanice kože, čime koža postaje glađa i podatnija za šminkanje. Odličan piling koji preporučujem i koji je svima dostupan je piling sodom bikarbonom, koju svi imamo u svom kućanstvu.

Napravite piling tako da jednu čajnu žlicu sode bikarbone pomiješate s par kapljica vode ili gelom za umivanje te jednu minutu kružnim pokretima radite piling i isperete ga. Također je jako važno ukloniti neželjene dlačice s lica te korigirati obrve barem dva, tri dana prije šminkanja kako bi se umirila moguća reakcija kože.

Također jedan od proizvoda koji preporučujem i mislim da bi ga svaka dama trebala imati u svojoj kozmetičkoj torbici i koji je neizbježan dio mog kita je termalna voda. Termalnu vodu možete nanijeti kad god želite i koliko god puta želite nakon čišćenja lica. Termalnom vodom će te osvježiti, umiriti i dodatno hidratizirati kožu lica.

Nakon kvalitetno pripremljene kože, biramo odgovarajuću podlogu, ali o tome sljedeći put . 

S obzirom da ćemo s našom mentoricom Ingom i u video tutorijalima otkrivati kako se našminkati u različitim prilikama, javite nam se na foto@index.hr s nekoliko riječi o sebi, načinu šminkanja koji volite i svojom fotokom. Obećavamo vam besplatno šminkanje, puno zabave i jedno lijepo iskustvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.