Najbolje knjige u siječnju 2017.

Foto: Promo, Instagram

SIJEČANJ je tradicionalno mjesec u kojem se objavljuje vrlo malo, a prodaje jako puno knjiga – na rasprodajama. Izdavači su nas ovaj put iznenadili objavivši nekoliko knjiga koje će sigurno obilježiti cijelu godinu i na kraju završiti na listama najčitanijih. Pogledajmo pet najzanimljivijih naslova u ovom mjesecu okovanom ledom.
 
1. 7 tajni uspjeha – Dr. Kenan Crnkić
 
Knjige iz područja samopomoći domaćih ili autora iz regije posljednjih nekoliko godina nisu imale jako uspješnu prođu kod naših čitatelja. Nakon Mirjane Krizmanić, koja je bila prva (i do danas, vjerojatno, ostala najprodavanija) dosta se objavljivalo, ali je uspjeh nekako izostajao. Tako je bilo sve do listopada prošle godine, kada se u knjižarama pojavio regionalni bestseler Pazi kojeg vuka hraniš. Knjiga je postala instant hit, a ljubitelji Kenanova prepoznatljiva, jednostavnog stila odmah su bili spremni na još. Upravo objavljena druga knjiga autora, 7 tajni uspjeha, naslov je koji obiluje vrhunskim savjetima za uspješan život. Knjiga je kratka, ali puna korisnih i praktičnih smjernica koje vam mogu promijeniti život – na vama je samo da ih slijedite i uživate u rezultatima.
 
 
2. Harry Potter i ukleto dijete – J.K. Rowling, John Tiffany i Jack Thorne
 
Najiščekivaniji naslov u svijetu prošle godine napokon je dobio hrvatski prijevod. Iako je marketinški predstavljen kao osmi nastavak serijala o malom čarobnjaku (sada već odraslom, oženjenom i s troje djece), odmah vas moramo upozoriti da on to nije – ovo je tek scenarij za kazališnu predstavu koji je nastao prema predlošku kratke priče Rowling. Knjiga nije loša, ali morate je čitati doslovno kao dramski tekst. Ako ne očekujete previše, pronaći ćete tragove briljantnosti koji su se u romanima o Harryju Potteru isticali na gotovo svakoj stranici. Čitajte otvorena uma i bit će vam zabavno.
 
 
3. Hygge: Danski recept za sretan život – Meik Wiking
 
Ovaj smo naslov već spominjali u tekstu posvećenom novom lifestyle fenomenu hygge. Napisao ga je izvršni predsjednik Happiness Research instituta u Copenhagenu. Budući da je Danska, prema svim relevantnim istraživanjima, zemlja s najvećim postotkom sretnih ljudi, možete biti sigurni da autor zna koji su najbolji (i najjednostavniji) načini i metode da svoj život učinite kvalitetnijim i ljepšim. Kakve će oblike ovaj trend poprimiti na domaćem tlu vidjet ćemo uskoro – već znamo da smo u druženju u kafićima jedna od naprednijih zemalja. Također, očekujemo da će, potaknuta hygge-trendom, prodaja svijeća ove godine dosta porasti.
 
 
4. Brat – Joakim Zander
 
Cijeli svijet ih piše, svi ih vole čitati, ali nema boljih od dobrih – skandinavskih krimića. Zander se, kao istaknuti predstavnik nove generacije švedskih romanopisaca, na književnu scenu probio svojim prvijencem Plivač. Kao i u tom romanu, autor u krimiću Brat (koji nije nastavak Plivača) obrađuje socijalne i aktualne teme kroz prizmu trilera. Ovdje se okrenuo problemu imigranata u Švedskoj i utjecaju ISIS-ovog terorizma na jednu od najprogresivnijih država Europe. Međutim, svi znamo da socijalni komentari bez dobre radnje i razrađenih likova nisu pretjerano uzbudljivo štivo. Ali, ne brinite, kad roman napiše prvoklasni majstor kakav je Zander, budite sigurni da ćete knjigu čitati do ranih jutarnjih sati. Vrlo dobar i realističan krimić.
 
 
5. Ljepota je njezina rana – Eka Kurniawan
 
Iznenađenje mjeseca (ugodno), stiže nam iz Indonezije. Vjerojatno niste čitali previše indonezijskih romana, a ako i jeste (u što sumnjamo), ovakav niste sigurno. Ovu mitsku priču koja prati jednu obitelj tijekom pola stoljeća turbulentne indonezijske povijesti mnogi uspoređuju s Marquezovim klasikom Sto godina samoće, ali i s nekim Rushdijevim romanima. Budući da su elementi sage i magičnog realizma prisutni, možemo se složiti. Protagonistica romana izuzetno je lijepa i zbog toga, pogađate, završi kao prostitutka – otud i naslov romana. Autor kroz njenu, i priču njezinih kćeri, pripovijeda vrlo bogatu kroniku o nemirnom razdoblju kroz koje je Indonezija prolazila gotovo cijelo jedno stoljeće. Zvuči kao čisti realizam, ali ova knjiga nudi puno više od toga. Ima u njoj duhova, narodnih priča, groteske, nadnaravnih događaja, crnog humora, hiperbole i satire. Vrhunska knjiga i idealan uvod u jedan, čitateljima, malo poznat svijet. 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.