Foto: 123 rf
PINCA, tradicionalni kolač koji se priprema od teškog dizanog tijesta, nezaobilazni je sastojak svakog uskršnjeg stola.
Sve namirnice moraju biti sobne temperature.
Otopiti kvasac u 50 mlijeka, dodati malo brašna od ukupne količine i žličicu šećera. Izraditi u glatku smjesu, pokriti krpom i staviti na toplo mjesto da udvostruči volumen.
U ostatak brašna dodati uzišli kvas i sve sastojke osim mlijeka.Kada se poveže smjesa treba ocijeniti koliko mlijeka još dodati. Tijesto ne smije biti niti tvrdo niti premekano.
Mijesiti tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude i postane sjajno. Dobro izrađeno tijesto pustiti na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto premijesiti, podijeliti na dva jednaka dijela, oblikovati pince i staviti na toplo mjesto da se dignu.
Premazati razmućenim jajetom, zarezati škarama ili nožem oblik križa i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 160°C na oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom i pecite do kraja.