Nezaobilazno uskršnje jelo: Napravite pincu po receptu Petre Jelenić

Foto: 123 rf

PINCA, tradicionalni kolač koji se priprema od teškog dizanog tijesta, nezaobilazni je sastojak svakog uskršnjeg stola.

Kako bismo pronašli recept za najbolju pincu, obratili smo se hvaljenoj Petri Jelenić iz "Maka na konac".



Petra nam je ustupila svoj recept koji sada i vi možete ponoviti i kod kuće. Dobar tek!

ZA 2 PINCE:

SATOJCI:

500 g brašna za dizana tijesta
1 žlica soli
40 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
75 g šećera
50 g meda
1 mahuna vanilije
fino ribana korica 2 limuna
fino ribana korica 1 naranče
sok 1/2 naranče
1 žlica ružine vodice
1 žlica ruma
30 g maslaca sobne temperature
30 g svinjske masti sobne temperature

PRIPREMA: 

Sve namirnice moraju biti sobne temperature.

Otopiti kvasac u 50  mlijeka, dodati malo brašna od ukupne količine i žličicu šećera. Izraditi u glatku smjesu, pokriti krpom i staviti na toplo mjesto da udvostruči volumen.

U ostatak brašna dodati uzišli kvas i sve sastojke osim mlijeka.Kada se poveže smjesa treba ocijeniti koliko mlijeka još dodati. Tijesto ne smije biti niti tvrdo niti premekano.

Mijesiti tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude i postane sjajno. Dobro izrađeno tijesto pustiti na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto premijesiti, podijeliti na dva jednaka dijela, oblikovati pince i staviti na toplo mjesto da se dignu.

Premazati razmućenim jajetom, zarezati škarama ili nožem oblik križa i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 160°C  na oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom i pecite do kraja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.