Foto: 123 rf
PINCA, tradicionalni kolač koji se priprema od teškog dizanog tijesta, nezaobilazni je sastojak svakog uskršnjeg stola.
Petra nam je ustupila svoj recept koji sada i vi možete ponoviti i kod kuće. Dobar tek!
ZA 2 PINCE:
SATOJCI:
500 g brašna za dizana tijesta
1 žlica soli
40 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
2 jaja
2 žumanjka
75 g šećera
50 g meda
1 mahuna vanilije
fino ribana korica 2 limuna
fino ribana korica 1 naranče
sok 1/2 naranče
1 žlica ružine vodice
1 žlica ruma
30 g maslaca sobne temperature
30 g svinjske masti sobne temperature
PRIPREMA:
Sve namirnice moraju biti sobne temperature.
Otopiti kvasac u 50 mlijeka, dodati malo brašna od ukupne količine i žličicu šećera. Izraditi u glatku smjesu, pokriti krpom i staviti na toplo mjesto da udvostruči volumen.
U ostatak brašna dodati uzišli kvas i sve sastojke osim mlijeka.Kada se poveže smjesa treba ocijeniti koliko mlijeka još dodati. Tijesto ne smije biti niti tvrdo niti premekano.
Mijesiti tijesto dok se ne odvoji od stijenki posude i postane sjajno. Dobro izrađeno tijesto pustiti na toplom mjestu da se diže. Dignuto tijesto premijesiti, podijeliti na dva jednaka dijela, oblikovati pince i staviti na toplo mjesto da se dignu.
Premazati razmućenim jajetom, zarezati škarama ili nožem oblik križa i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 160°C na oko 30 minuta. Ako prebrzo dobiju boju, a još su sirove (probajte štapićem) pokrijte ih aluminijskom folijom i pecite do kraja.