Rouge preporuka: Umjesto na nedostatke, pozornost usmjerite na svoje vrline

Foto: Daria Shevtsova/Pexels, Promo

MODERNO društvo, posebice zapadno koje se oslanja na kapitalizam, usmjerava nas da razvijamo vanjske vještine te da zanemarimo svoj unutrašnji svijet. To se naravno odražava na ključne dijelove života. Recimo da mnogo lažete radi ostvarivanja rezultata na poslu. Svakako možete očekivati da će se vratiti. Tada se počinjemo loše osjećati i shvatiti otkud toliko krivice. I počinje cjeloživotni krug u kojem se vrtimo: napravimo nešto loše jer se želimo prilagoditi okolini (a svi poznajemo pritisak izvana da postanemo koruptivniji, tu nas je lakše zarobiti), i tada slijedi prijekor te pokušavamo postati bolji usmjeravajući pozornost na svoje nedostatke.

No objavljena je vrlo zanimljiva knjiga koja govori o tome koliko možemo napredovati ako reflektor usmjerimo na vrline. Sjećate se što je to? I nama je trebalo, moramo priznati. Uz toliko priče o lošim stvarima, zaboravili smo što čovjek u sebi ima dobroga.

Znatiželja, kreativnost, iskrenost, altruizam, entuzijazam, pravednost i poniznost, samo su neke od univerzalnih ljudskih vrlina. Upravo su vrline ono prema čemu procjenjujemo karakter osobe, ali se u njima ogleda i karakter cjelokupnog društva. Pa iako često slušamo o sve većim socijalnim razlikama, porastu depresije i političkim krizama, a pesimistične nas prognoze nerijetko obeshrabruju i u nama rađaju beznađe i potištenost, valja se upitati je li baš sve tako crno? 

Nikola Greb mladi je psiholog uvjeren da nismo bespomoćni pred ovim problemima i da svatko od nas svojim svakodnevnim odlukama utječe na svoju, ali i sudbinu drugih ljudi. Upravo je zato napisao praktičnu i vrlo korisnu knjigu „Snaga ljudskih vrlina”, spretno povezujući znanstveno utvrđene činjenice s praktičnim savjetima, anegdotalne priče s introspekcijom te pitanjima za razmišljanje i preporučenim vježbama, navodeći nas da ne samo u teoriji, već i u praksi doista potaknemo ono nabolje u sebi. 

Što nam donosi razvijanje vrlina? Kao prvo, radite na nečemu pozitivnom, a da nije klasična new age priča puna pretjerivanja i naglaska na mističnom. Vrline su nam svima poznate samo što zaboravljamo na njihovu vrijednost. Kada ih počnete razvijati, polako ali temeljito, promjene koje ćete uočiti su nevjerojatne. Ne samo da ćete se vi osjećati bolje, a time i produktivnije, nego ćete primijetiti da se i okolina nekim čudom mijenja. Ako razvijate iskrenost, doći ćete u kontakt s tim ljudima, te ćete – nakon kraćeg perioda negodovanja – steći poštovanje mnogih. No, da ne duljimo, što možete izgubiti osim kratkotrajnog užitka? Mi, kao i autor, smatramo, ništa bitno. A što možete dobiti? Trajnu vrijednost svojeg karaktera i osobu koju ćete u ogledalu pogledati sa zadovoljnim smiješkom.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.