AI analizirao milijun recenzija i otkrio najbolje pametne telefone. Evo liste

Foto/Screenshot: Shutterstock/sentimentarena.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JEDAN analitičar podataka za jedan od svojih projekata posvetio se istraživanju najboljih pametnih telefona. Istraživanju je pristupio tako da je prikupio recenzije pametnih telefona s Google Reviewsa, koji sakuplja recenzije s platformi poput Amazona i eBaya.

Kako bi automatizirao proces prikupljanja tolikog broja recenzija, koristio je Puppeteer. Puppeteer je alat koji omogućuje automatizirano pregledavanje web stranica, pa je pomoću njega prikupio podatke s Google Reviewsa a da nije morao ručno pregledavati tisuće recenzija.

Na taj je način prikupio čak 1.1 milijun recenzija. Zatim je očistio prikupljene podatke, uklanjajući one recenzije koje nisu bile relevantne, poput pritužbi na dostavu ili kratke recenzije i one bez detalja o stvarnom korištenju uređaja.

Šest ključnih kategorija

Odredio je šest ključnih kategorija za usporedbu telefona: omjer cijene i kvalitete, kamera, trajanje baterije, zaslon, dizajn i operativni sustav. Zatim je koristio ChatGPT kako bi analizirao recenzije i brojao koliko su korisnici u svakoj kategoriji naveli pozitivne ili negativne komentare.

Ako je netko u recenziji pohvalio kameru, to bi se zabilježilo kao +1 za kameru, a ako je bilo nešto negativno, to bi se zabilježilo kao -1. Na temelju tih podataka izračunao je postotak pozitivnih i negativnih komentara za svaku kategoriju, kao i ukupno zadovoljstvo korisnika za svaki model telefona.

Na kraju je dobio rang-listu mobitela prema tome kako ih korisnici doživljavaju, a ne samo na temelju tehničkih specifikacija. Svoje rezultate podijelio je na Redditu, a tablica je dostupna na stranici Sentimentarena

Samsung dominira među prvih 10 uređaja

Na vrhu liste nalazi se Samsung Galaxy S24 Plus, a slijedi ga iPhone 14 Plus. Na trećem mjestu je Galaxy Z Flip 6. I upravo se kod njega potkrala greška u tablici, naime Samsung ga je lansirao ove godine, a ne 2023. kako piše. Na četvrtom mjestu je iPhone 15 Plus, a na petom Samsung Galaxy S23 FE.

Samsung dominira među prvih 10 uređaja. Zanimljivo je da je, ako se preokrene tablica, najgore ocijenjeni telefon Google Pixel 7 Pro, a nakon njega iPhone 15 Pro. 

Važno je napomenuti da ChatGPT može, i često, griješiti, kao što je slučaj s netočnom godinom proizvodnje Samsunga Galaxy Z Flip 6. Osim toga, recenzije mobitela nisu objektivne. Ipak, rezultati su zanimljivi i vrijedi ih pogledati. Međutim, prilikom odabira novog mobitela nemojte se isključivo oslanjati na ovu tablicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.