"Ako nije pokvaren, ne mijenjajte ga": Evo koliko često trebate kupovati novi telefon

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

RYAN Haines, autor s Android Authorityja, dijeli svoje iskustvo s najnovijim pametnim telefonima objašnjavajući zašto možda nije potrebno žuriti s nadogradnjom. Kao dugogodišnji recenzent skupio je kolekciju vrhunskih Android uređaja i iPhonea, uključujući i više generacija iste linije.

Primjećuje da su promjene u generacijama telefona postale sve suptilnije. Navodi primjer iPhonea 15, koji je gotovo identičan modelima 13 i 14, osim manjih estetskih izmjena. Slično je i s posljednjim generacijama Samsung Galaxy S serije, koje izgledaju vrlo slično, bez značajnih vizualnih promjena.

Kaže da se povremeno pojave značajne inovacije koje mogu potaknuti na razmišljanje o nadogradnji. Kao primjere navodi Appleov Dynamic Island na iPhoneu 14 Pro, Googleov Tensor čip te unaprijeđenu kameru na Pixel 6 seriji. Međutim, ističe da nakon takvih inovacija često dolazi do perioda usporavanja te stariji uređaji ostaju konkurentni i sposobni za pružanje dobrih performansi.

Što se tiče sklopivih telefona, Ryan primjećuje da su i oni uhvaćeni u ciklus manjih ažuriranja. Iako su Samsung i Motorola unaprijedili svoje modele većim zaslonima u 2023., prethodne generacije su se često činile kao varijacije ranijih modela. Upozorava da su cijene i dalje visoke, a dugovječnost ovih uređaja upitna.

Ako vaš telefon dobro funkcionira i ne trebaju vam nove značajke, možda je bolje pričekati

Ističe da je dugoročna podrška za ažuriranja možda najvažniji razlog za nadogradnju telefona. Premium modeli poput iPhonea Pro ili Android uređaja s "Ultra" u nazivu često nude do sedam godina podrške, što može biti značajan faktor pri odluci o kupnji.

Kada je riječ o odluci za nadogradnju, Ryan savjetuje da razmislite o svojim potrebama. Ako vaš telefon dobro funkcionira i ne trebaju vam nove značajke, kaže da je možda bolje pričekati. Točnije, ako nije pokvaren, ne mijenjajte ga. Nadogradnja ima smisla kada telefon prestane raditi, izgubi podršku za ažuriranja ili više ne zadovoljava korisnikove potrebe.

Ako vaš uređaj i dalje dobro služi svrsi, možda je on i najbolja opcija, zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.