Apple otpušta više od 700 zaposlenika

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREMA najnovijem WARN izvještaju koji je objavio Odjel za razvoj zaposlenosti Kalifornije (EDD), više od 700 ljudi u Appleu ostalo je bez posla. Prema kalifornijskom zakonu, kompanije su dužne podnijeti izvještaj EDD-u 60 kalendarskih dana unaprijed o planiranim zatvaranjima i masovnim otpuštanjima.

Kako navodi Engadget, većina otpuštenih radila je u Appleovim uredima u Santa Clari, pri čemu je 371 zaposlenih bilo primarno angažirano na sada ukinutom projektu električnog automobila. Ova otpuštanja zahvatila su osam Appleovih lokacija u Santa Clari, uključujući glavni ured za razvoj spomenutog automobila.

Pogođen je i ured koji se bavio MicroLED zaslonima

Pogođen je i ured koji se bavio projektom MicroLED zaslona, za koji se izvještava da je ukinut ovog ožujka zbog troškova i tehničkih poteškoća. Apple je naime želio proizvoditi vlastite zaslone za iPhone, Macove i svoje pametne satove, ali očito je odustao od te ideje za sada.

Što se tiče automobila, Apple je prvotno želio razviti potpuno autonomno vozilo bez pedala i upravljača, ali je kasnije promijenio planove i usmjerio se na razvoj električnog vozila. Ovaj projekt, internog naziva Titan, Apple je otkazao unatoč tome što je na njemu radio posljednjih deset godina i uložio milijarde dolara.

Apple radi na razvoju kućnih robota

Zaposlenicima koji su radili na razvoju vozila ponuđen je premještaj u druge divizije Applea, uključujući i timove koji navodno rade na umjetnoj inteligenciji i robotici. Međutim, na temelju Appleovog izvještaja WARN, kompaniji nije uspjelo ponovno integrirati sve zaposlenike.

S time u vezi, vjeruje se da je Apple u vrlo ranoj fazi razvoja osobnih kućnih robota. Prema izvještaju Bloomberga, jedan od strojeva koji je trenutno u razvoju jest robot koji prati ljude po njihovim domovima, dok je drugi stolni uređaj koji koristi robotiku za podešavanje zaslona. Rad kompanije na osobnoj robotici dio je njezinih napora, koji uključuju i Vision Pro, za pronalaženje novih izvora prihoda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.