Arhitektica otkriva pet grešaka koje treba izbjeći prilikom dizajniranja kuhinje

Screenshot: TikTok

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ARHITEKTICA Georgina Wilson često putem TikToka dijeli savjete i trendove vezane uz interijere, uključujući kako osmisliti idealan tlocrt te što kupiti i što preskočiti.

Ima nekoliko videoserija na temu što je bolje izbjegavati prilikom uređenja različitih prostorija u domu. U svojem posljednjem videu navela je što ona nikada ne bi učinila, odnosno što bi preskočila prilikom dizajniranja kuhinje.

@askanarchitect

All good things come in threes

♬ Walking Around - Instrumental Version - Eldar Kedem

Ne preporučuje ugradnju sudopera i ploče za kuhanje na kuhinjski otok

Prva stvar su stolne ugradbene nape, koje se instaliraju u kuhinjske radne površine, najčešće na kuhinjske otoke. "Zapamtite, topli zrak ide gore", pojasnila je. Zatim ističe da je važno slijediti pravilo 900 mm, što se odnosi na minimalnu udaljenost između kuhinjskog otoka i bilo čega drugoga u kuhinji i blagovaonici.

Ne preporučuje ni ugradnju prozora za posluživanje koji su nekada bili popularni u domovima diljem svijeta. Ti prozori su služili za "komunikaciju" s blagovaonicom ili za lakše prenošenje hrane u vanjski prostor, poput vrta ili terase kod kuće. "Oni su grozna ideja", ističe.

Ne preporučuje ni walk-in ostave, kaže da se puno više prostora za pohranu dobije bez njih. "Nikada nemojte instalirati sudoper ili ploču za kuhanje na kuhinjski otok", navodi na kraju videa. Kaže da je kuhinjski otok fantastična radna površina za pripremu hrane te da ne želite zapljuskivati djecu ili goste vodom ili uljem dok pripremate hranu.

Prema njoj ne treba se ograničavati kuhinjskim trokutom iz 1950-ih

U prethodnom videu iz serije također je podijelila neke korisne savjete kada je riječ o dizajniranju kuhinje. Istaknula je da se ne treba ograničavati kuhinjskim trokutom iz 1950-ih, koji se odnosi na udaljenost između sudopera, frižidera i ploče za kuhanje, odnosno pećnice.

@askanarchitect 5 Things I’d Never Do As An Architect: Kitchen Edition Pt 2 #homerenovation #kitchenrenovation #architecture ♬ original sound - Georgina Wilson

Georgina kaže da je pravi kuhinjski trokut kojem treba dati prioritet kanta za smeće - sudoper - perilica posuđa. Nadalje, kaže da ne treba postaviti viseću rasvjetu iznad kuhinjskog otoka. Po njoj to izgleda kao stanica za zagrijavanje.

Osim toga, u videu kaže da je otkrila komercijalne perilice za suđe i predlaže ih obiteljima kao isplativo ulaganje. "Svakako su skuplje, ali ne možete staviti cijenu na ciklus pranja od tri minute", dodaje.

Daje prednost ladicama naspram ormarićima

Zatim savjetuje da se pri dizajnu kuhinje da prioritet ladicama naspram ormarića. "Ladice pružaju puno bolji kapacitet i pristup", kaže ona, a ako se pobrinete da ih vaša kuhinja ima dovoljno, postoji mogućnost da neće uopće biti potrebe za visećim ormarićima.

Njezin posljednji savjet, koji često ponavlja kada je riječ o kuhinjama, jest da nikada ne postavljate sudoper ili ploču za kuhanje na kuhinjski otok. "To ograničava funkcionalnost", ističe.

U prvom videu iz serije rekla je da ne preporučuje viseće ormariće niti postavljanje frižidera unutar radnog prostora kuhinje. Također, ne preporučuje da namirnice za ostavu ostanu u originalnom pakiranju već da se umjesto toga prebace u staklenke ili odgovarajuće posude za pohranu. "Nikada nemojte imati odvod nape usmjeren nikamo osim van", zadnja je stvar koju je navela.

@askanarchitect 5 Things I’d Never Do As An Architect Kitchen Edition w Visuals #architecture #architecturelovers #home #interiordesign #5things ♬ Made You Look - Meghan Trainor

U komentarima se razvila rasprava

Njezini videi često izazivaju podijeljena mišljenja - dok se neki slažu s njezinim savjetima, drugi se nikako ne slažu. Posebno puno komentara izazvao je njezin savjet u posljednjem videu, koji često ponavlja, da se sudoper ili ploča za kuhanje ne smiju instalirati na kuhinjski otok.

Po nekima je to najbolja opcija. "Stolne nape su odlične, a walk-in ostava izvrsna opcija. Isto tako, imamo indukcijsku ploču na otoku koja super funkcionira", komentar je jedne osobe. "Imam ploču za kuhanje na kuhinjskom otoku i to je najbolja opcija. Mrzio bih kuhati okrenut leđima gostima cijelo vrijeme", navodi druga osoba.

No neki se slažu s arhitekticom i smatraju da ploči za kuhanje i sudoperu nije mjesto na otoku. "Slažem se. Posebno vezano uz ugradnju sudopera ili ploče za kuhanje na kuhinjski otok", "Tako dobri savjeti. Smatram da su sudoperi na otoku strašni, ali ploče za kuhanje još gore."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.