Blake Lively u trapericama od 19.000 dolara. Ima li smisla izdvojiti toliko?

Foto: Profimedia/Instagram/Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

GLUMICA Blake Lively ovog je ljeta prošetala u nekoliko dizajnerskih kombinacija tijekom promotivne turneje za svoj najnoviji film It Ends with Us. Međutim, njezin izgled u trapericama od 19.000 dolara (oko 17.000 eura) privukao je posebnu pažnju.

Očekivano, uslijedili su komentari šokiranih pratitelja na društvenim mrežama, ali taj trenutak postavio je i jedno važno pitanje: Koliko je previše za potrošiti na traperice?

Valentino Garavani traperice, Saks Fifth Avenue, 19.000 dolara (rasprodane su)

Traperice koje je nosila Blake Lively su talijanske modne kuće Valentino, a isticale su se izvezenim motivima hibiskusa. Kombinirala ih je s jednostavnim bijelim topom, štiklama Christian Louboutin i okruglim naušnicama.

Ovaj luksuzni par traperica zasigurno je dizajniran s poznatim osobama i najbogatijima na umu. Na modnim web trgovinama poput Net-a-Portera i Ssensea najskuplje traperice su puno jeftinije, s cijenama od oko 2000 do 3000 eura za brendove kao što su Jean Paul Gaultier, Dolce & Gabbana i Ralph Lauren. No i ti iznosi su i dalje većini nedostižni, piše CNN

Kupnja novih traperica može biti izazovna, evo na što obratiti pažnju

Međutim, na tržištu se nudi i mnoštvo jeftinijih opcija, od klasičnih Levi's traperica koje koštaju oko 70 do 100 eura do novijih brendova poput MUD Jeans i E.L.V. Denim, koji naglašavaju održivost i kružnu proizvodnju. Traperice iz tih kategorija obično koštaju između 200 i 450 eura.

Stoga, možda je bolje pitanje: Kako odlučiti koje su traperice prave za vas? I što zapravo dobivate za svoj novac?

Kupnja novih traperica može biti izazovna jer, osim cijene, treba uzeti u obzir mnoge druge čimbenike poput kroja, kao i nijanse trapera.

Stilistica Becky Malinsky naglašava kako je važno znati za koje prigode će se traperice koristiti. "Jesu li za posao, druženje s djecom ili za izlazak na večeru", rekla je u intervjuu za CNN. "Brendovi poput Citizens of Humanity izvrsno kombiniraju modu i dobar kroj. Osobno nosim Levi's i često ih preporučujem klijentima zbog pristupačne cijene."

Foto: Shutterstock

Prilikom kupnje traperica, važno je ne samo isprobati ih već i prošetati te sjesti u njima kako bi se provjerila udobnost. Upravo je ona presudna, osobito kod učestalog nošenja. Malinsky naglašava važnost ravnoteže između stila i udobnosti. Iako elastin u tkanini može povećati udobnost, previše tog materijala može narušiti oblik traperica.

Također je korisno razmotriti kupnju većeg broja traperica i njihovo prilagođavanje specifičnom obliku tijela. Bez obzira na to je li osoba visoka i vitka ili niža i zaobljenija, dobar krojač može osigurati savršeno pristajanje svakog komada odjeće.

Za one koji žele traperice koje će zadržati kvalitetu i izgled kroz duže vrijeme, preporučuje se izbjegavanje vrlo uskih ili širokih krojeva, kao i modela s poderotinama i dodatnim ukrasima. Traperice ravnog ili blago suženog kroja, sa srednjim ili visokim strukom, u tamnijim nijansama uvijek su siguran i klasičan izbor koji ne izlazi iz mode.

Za muške traperice Malinsky savjetuje izbjegavanje onih "istrošenog" izgleda i umjesto toga savjetuje klasičan kroj u tamnijoj boji. Kao dobru opciju istaknula je brend Sid Marshall.

Argumenti za trošenje više novca na par traperica

"Za proizvodnju traperica potrebno je mnogo resursa i rada", objašnjava Sandra Capponi, suosnivačica web stranice Good on You, koja promiče održivu modu. "Ako plaćamo jako nisku cijenu za traperice, to znači da netko ili nešto negdje drugdje snosi stvarni trošak."

"Ako uzmemo u obzir trošak po nošenju, ulaganje u kvalitetne komade koje ćete nositi više puta dugoročno je bolje za vaš novčanik i za okoliš", dodala je. 

Ani Wells iz organizacije Transformers Foundation, koja prati industriju trapera, objašnjava da raspon cijena traperica varira od 20 do 20.000 dolara (od oko 18 do 18.000 eura). "Ako kupujete par traperica za 20 dolara, vjerojatno rad iza njih nije bio u skladu s etičkim standardima. Također možete pretpostaviti da su korišteni materijali jeftiniji."

Wells smatra da je raspon od 100 do 400 dolara (od oko 90 do 350 eura) "slatka točka" za traperice, dok viša cijena često znači plaćanje za ime brenda.

U konačnici, sve ovisi o tome što je netko spreman i u mogućnosti potrošiti. Ako financije nisu prepreka ili postoji želja za luksuzom, kupnja dizajnerskih traperica, uključujući Valentinove koje je nosila Blake Lively, može biti opravdana (no valja istaknuti da su već rasprodane u mnogim veličinama online).

"Za neke ljude cijena dizajnerskih traperica ima smisla ako ih često nose i ako su one osnova njihove odjevne kombinacije", smatra Malinsky. 

Na kraju, savršeni par traperica, one koje se često nose i u kojima se uvijek osjećate odlično, vrijedi svakog uloženog eura. Važno je kupovati pažljivo, uz razmatranje i povoljnijih opcija, bez opterećivanja time koliko drugi troše.

Na koncu, za sve one koje je šokirala cijena traperica od 19.000 dolara (oko 17.000 eura), vrijedi spomenuti da je netko prošle godine platio više od 400.000 dolara (oko 360.000 eura) za iznošene Levi’s traperice Kurta Cobaina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.