Cijena laganih vrećica za voće i povrće još nije poznata. Što kažu trgovci?

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

OD 1. SIJEČNJA 2025. naplaćivat će se lagane plastične vrećice koje se u rolama nalaze uglavnom na odjelima voća i povrća u trgovinama ili na štandovima tržnica.

Potvrdila je to Sanja Radović, načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša, u utorak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u. 

"Ove lagane sada moraju biti označene porukom 'Koristite vrećice štedljivo' kako bi se potaknula svijest o odgovornom korištenju. A od 1. siječnja uvodi se obavezna naplata vrlo laganih plastičnih vrećica, ovih koje su često dostupne u rolicama u trgovinama.

Trgovci će morati osigurati da su vrećice nalaze na mjestima gdje se namjenski koriste, poput odjela za voće i povrće, te će na tim mjestima morati biti jasno istaknuta cijena vrećica. Vrećice neće biti dopušteno prodavati na blagajnama", rekla je Radović.

Cijena po kojoj će ih trgovci naplaćivati nije propisana te će sami odlučivati o njoj. Poslali smo upit većim trgovačkim lancima o cijeni laganih plastičnih vrećica te ih pitali hoće li kupci moći donositi vlastite vrećice ili kupovati voće i povrće bez njih. U nastavku prenosimo njihove odgovore.

Konzum

"U Konzumu podržavamo sve inicijative koje potiču smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica te ukupno smanjenje plastičnog otpada, što je u skladu s ESG ciljevima naše kompanije.

Pripreme za implementaciju novog zakona koji podrazumijeva naplatu laganih vrećica za voće i povrće, a koji stupa na snagu 1. siječnja 2025., su u završnoj fazi te ćemo kupce na vrijeme obavijestiti o svim detaljima vezanim uz ovu novost u našim prodavaonicama. Kupcima i dalje ostaje mogućnost nošenja vlastitih višekratnih vrećica, kao i kupnja voća i povrća bez vrećica", odgovorili su nam iz Konzuma. 

Kaufland

"U svim Kaufland trgovinama prilikom vaganja svježeg voća i povrća kupcima nudimo 3 mogućnosti: korištenje naše odgovorne vrećice, plastične vrećice i opciju 'bez pakiranja'.

Naime, kao međunarodni maloprodajni lanac podržavamo strategiju REset Plastic, međunarodnu strategiju za smanjenje plastike Grupe Schwarz. Stoga, naše odgovorne vrećice kupci mogu pronaći u svim trgovinama na Odjelu voća i povrća neposredno pokraj vage.

Odgovorne vrećice moguće je višekratno koristiti, perive su i vrlo praktične, a njihovim korištenjem kupci direktno utječu na smanjenje nepotrebnog plastičnog otpada", poručili su iz Kauflanda. 

Studenac

"U potpunosti podržavamo odluku Vlade o naplati plastičnih vrećica koja stupa na snagu 1. siječnja 2025. godine, svjesni o negativnom utjecaju jednokratne plastike na naš planet i važnosti da se kao vodeći trgovački lanac po broju trgovina i na ovaj način aktivno uključimo u njegovu zaštitu.

Trenutno radimo na izradi akcijskog plana koji uključuje sve pojedinosti vezane uz ovu promjenu. Naš je cilj da pravovremeno komuniciramo sve relevantne informacije našim kupcima, uključujući cijene i eventualne različite opcije za vaganje i kupnju proizvoda prilikom čega naši kupci koriste trenutno besplatne plastične vrećice.

Naš prioritet je osigurati da naši kupci budu u potpunosti informirani i zadovoljni, te ćemo naći optimalan način da ispunimo sve zakonske odredbe, a istovremeno zadržimo jednostavnost i praktičnost kupnje. Kako se zakon primjenjuje od 1. siječnja 2025., planiramo objaviti sve detalje vezane uz cijene vrećica i ostale relevantne informacije tijekom zadnjeg kvartala ove godine", poručili su iz Studenca. 

KTC

Iz KTC-a su nam kratko odgovorili da nam trenutno ne mogu dati traženu informaciju. 

Lidl

"Lidl Hrvatska radi na uvođenju naplate plastičnih vrećica za voće i povrće te će biti spreman do 1.1.2025. S obzirom na to da se u Lidlovim trgovinama voće i povrće važe na blagajni, kupac će moći uzeti željeno voće ili povrće bez ikakve ambalaže i staviti ga na blagajnu kako bi ga zaposlenici izvagali i naplatili. Ta je praksa u Lidlu već uobičajena.

Osim toga, Lidl Hrvatska već dulje vrijeme u prodaji ima višekratne mrežaste vrećice za voće i povrće, koje kupci plate jednom i koriste koliko god puta žele. Vrećice su od recikliranog materijala i perive u perilici odjeće", poručili su iz Lidla. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.