Izvršni direktor Ryanaira prijeti skokom prosječnih cijena karata za više od 30%

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

RYANAIR, irska niskobudžetna aviokompanija, osjeća posljedice inflacije, što je dovelo do pada dobiti od 46% ovog ljeta. Cijene karata pale su za 15% u prvom tromjesečju, a analitičari ističu da je "potrošač pod značajnim pritiskom" zbog viših kamata i inflacije.

Neil Sorahan, glavni financijski direktor Ryanaira, krivi "štedljive" potrošače za slabu prodaju, rekavši: "Ljudi žele putovati, ali su oprezniji u tome kako troše svoj novac", piše Fortune.

Tipična Ryanair karta sada košta oko 44 eura, ali izvršni direktor Michael O'Leary predviđa da bi cijene mogle porasti za 30% u narednih nekoliko godina. Time bi karte koštale između 55 i 60 eura. Analitičari naglašavaju da niskobudžetne aviokompanije, poput drugih tvrtki, podižu cijene kada im uvjeti to dopuštaju. Izvršni direktor Carpedia International Peter Follows upozorava da to nosi rizik: "Ako cijene postanu previsoke, potrošači traže alternative ili jednostavno putuju manje."

Suočavaju se i s drugim problemima

Ryanair se, osim s ekonomskim izazovima, suočava i s problemima s online putničkim agencijama (OTA), poput Kiwi i Lastminute, koje su uklonile njihove letove zbog optužbi za "piratstvo" i "varanje" klijenata naplaćivanjem viših naknada. O'Leary priznaje da je gubitak rezervacija putem OTA-a imao veći utjecaj nego što je očekivao, no vjeruje da "OTA trebaju Ryanair više nego što Ryanair treba njih."

Ryanair ima poteškoća ne samo s online agencijama, već i unutar same kompanije. Izvršni direktor Michael O'Leary nedavno je priznao da njegova sklonost ljutnji može negativno utjecati na poslovanje tvrtke. Tijekom godišnje skupštine, O'Leary je izjavio: "U Ryanairu uvijek se nešto događa", naglašavajući konflikte s različitim sindikatima i političarima.

Iako priznaje da se ponekad upušta u žestoke rasprave, smatra da su njegovi ispadi bijesa zapravo korisni. "Smiješna stvar koju smo naučili tijekom godina je da loš publicitet zapravo prodaje više karata od dobrog," rekao je O'Leary u razgovoru za The Wall Street Journal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.