Dizajnericu šokiralo kada je vidjela kopiju svojeg džempera na Sheinu. Naručila ga je

Screenshot: TikTok/skappeloslo.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TIKTOKERICA Helene Myhre ujedno je i modna dizajnerica koja je kreirala dvije kolekcije pletiva za mali norveški brend Skappel. Neugodno se iznenadila kad je u ponudi trgovaca poput Primarka i Sheina ugledala kopije svojih dizajna. Umjesto da to ignorira, odlučila je naručiti kopiju svog džempera sa Sheina i usporediti ga sa svojim originalnim dizajnom.

Njezin video u kratkom je roku prikupio preko dva milijuna pregleda, a njime je željela potaknuti raspravu. Kako je napisala u opisu, cilj joj je potaknuti ljude da ulažu u visokokvalitetne odjevne komade koji traju i mogu se prenositi kroz generacije.

@helenemoo

The fast fashion industry is shameless, and it’s really sad how normal this has become… I’ve done two knit collections with Skappel, a small Norwegian knit brand, and I’m speechless and proud of how much bigger it all turned out than I expected. My goal with this project was to inspire you to invest in high-quality garments that last and can even be passed down through generations. Inspired by my grandmas old colorful sweaters from the 80s that I use today 💓 So, it feels very ironic that massive fast fashion brands as Shein and Primark are copying something so “fragile” and authentic, and even using my photos to promote it (Shein). While it may seem like this is just how business works nowadays, it doesn’t have to be this way. I find hope in the fact that more people are becoming aware of what they buy, where it comes from, and how it’s made. And I really, really hope this trend continues. We have the power to shape the fashion industry as consumers, and that power lies in the choices we make when we buy things and clothes. The best we can do is to continue offering good alternatives and inspire each other to check what the clothes we buy are actually made of and how they are produced, not just check the price and head to the checkout. I’d LOVE to hear your thoughts on this ❤️

♬ original sound - Helene Myhre

"Ovo je zaista tužno, tako se ne posluje"

"Kao potrošači, imamo moć oblikovati modnu industriju, a ta moć leži u našim odabirima pri kupnji. Najbolje što možemo učiniti je nastaviti nuditi kvalitetne alternative i poticati jedni druge da provjerimo od čega su izrađeni komadi koje kupujemo i kako su proizvedeni, a ne samo gledati cijenu i krenuti prema blagajni", napisala je, između ostalog, u opisu svog videa.

Istaknula je da je inspiraciju za dizajn svojeg džempera, koji nosi i u videu, pronašla u šarenim džemperima iz 80-ih koje je nosila njezina baka, a koje još uvijek posjeduje i nosi. U videu je spomenula i to da Shein za prodaju kopije njezinog džempera koristi čak i njezine fotografije.

Komplet za pletenje, Skappel, 114 eura

Na kraju, Helene je u videu usporedila kopiju svojeg džempera sa Sheina sa svojim originalnim dizajnom. Džemper sa Sheina izrađen je u Kini i sastavljen od 100% poliestera, dok je njezin dizajn izrađen od čiste vune.

"Tvoj izgleda prekrasno, ovaj sa Sheina jeftino"

Džemper njezina dizajna, odnosno komplet za pletenje, košta 120 eura, dok kopija sa Sheina stoji 20 eura. Dodala je kako, unatoč sličnosti, to nipošto nisu isti džemperi. "Ovo je zaista tužno, tako se ne posluje", zaključila je na kraju videa.

Njezin video prikupio je mnoštvo komentara. "Molim te, reci nam da ih možeš tužiti", "Gledaj to ovako, osoba koja plati ovakav džemper 20 eura nikada ne bi potrošila 120, tako da nisi izgubila kupca. Shvati to kao kompliment, tvoj dizajn i kvaliteta su fantastični", "Tvoj izgleda prekrasno, ovaj sa Sheina jeftino", "Voljela bih kupiti tvoj džemper, ali ne znam plesti", "Tužno, sviđa mi se tvoj dizajn", "Neusporedivo, tvoj je prekrasan", "Apsolutno se vidi razlika."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.