Douglas pojasnio zašto su parfemi skuplji u Hrvatskoj nego u Austriji i Njemačkoj

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEDAVNO je veliku pažnju privukla razlika u cijeni istih parfema u Douglasu u Hrvatskoj te u Njemačkoj i Austriji. Naime, Tom Ford Bitter Peach Eau de Parfum u bočici od 50 ml u hrvatskom Douglasu košta 424.99 eura, dok u austrijskom stoji 250.94 eura, a u njemačkom 219.39 eura.

Osim tog parfema, još nekoliko drugih skuplje je u hrvatskom Douglasu nego u austrijskom i njemačkom. Ovo otkriće iznenadilo je mnoge Hrvate, koji su izrazili nezadovoljstvo zbog ovih razlika u cijenama.

Zbog toga smo poslali upit Douglasu Hrvatska o razlozima tih razlika, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti ispod.

Formiranje cijena nije jednostavan, već vrlo složen proces

"Kao i u mnogim maloprodajnim kategorijama, lokalne razlike u cijenama rezultat su nekoliko čimbenika, poput veličine tržišta, stopa PDV-a i nabavnih procesa.

Hrvatska je manje tržište od Austrije i znatno manje od Njemačke. U manjim zemljama sve transakcije nabave idu preko distributera, dok veće zemlje uspostavljaju izravne poslovne odnose s brendovima, što rezultira i nižim troškovima nabave. Također, neizostavan faktor je i stopa PDV-a: u Njemačkoj je stopa PDV-a 19%, a u Austriji 20%, a nasuprot tome, u Hrvatskoj je 25%. Iz navedenog proizlazi da Douglas parfumerije zapravo ne određuje samostalno prodajnu cijenu, već to čine tržišni uvjeti.

Nadalje, naše su cijene konkurentne u usporedbi s cijenama drugih maloprodajnih trgovaca na hrvatskom tržištu parfema te bismo htjeli naglasiti da je zadovoljstvo kupaca uvijek naš prioritet i trudimo se ostati njihov prvi izbor.

Uzimajući u obzir sve navedeno, vjerujemo da naši kupci mogu razumjeti kako formiranje cijena nije jednostavan, već vrlo složen proces", odgovorili su nam iz Douglasa. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.