EU će uvesti carine na robu s AliExpressa, Temua, Sheina...

Foto: Shutterstock

Europska unija radi na planovima koji predviđaju uvođenje carina na jeftine proizvode kupljene preko kineskih internetskih trgovaca, uključujući Temu, Shein i AliExpress, izvijestio je Financial Times (FT), pozivajući se na dobro upućene izvore. Prema važećim propisima EU, pošiljke kupljene online u zemljama izvan EU ne podliježu carini ako im vrijednost ne prelazi 150 eura. Europska komisija predložit će do kraja mjeseca ukidanje tog limita, piše FT.

Kupcima u EU stigle su lani iz svijeta dvije milijarde pošiljki deklarirane vrijednosti manje od 150 eura, utvrdila je Komisija, dodajući da "velika količina robe u e-trgovini testira carinska ograničenja". EU je raspravljala o ukidanju ograničenja u sklopu projekta carinske reforme koji je Komisija predložila u svibnju 2023., a sada bi mogla ubrzati postupak kako bi suzbila val jeftinog uvoza, nagađa FT.

Shein reagirao, AliExpress i Temu nisu

Kritičari Sheina i Temua u Sjedinjenim Državama već su se požalili da kompanije koriste carinska izuzeća kako bi potkopale konkurenciju i izbjegle carinske preglede proizvoda. Takva praksa pomaže dvjema tvrtkama da kupcima diljem svijeta nude haljine po cijeni od samo osam dolara i pametne satove za 25 dolara, primjećuje Reuters.

"U potpunosti podržavamo nastojanja predlagatelja zakona da izmijene de minimis uredbu", rekao je glasnogovornik Sheina. 

Iz Temua kažu da njihov rast ne ovisi o jeftinim artiklima te da podržavaju bilo kakve "prilagodbe politike zakonodavaca koje su u skladu s interesima potrošača". AliExpress je rekao da surađuje sa zakonodavcima kako bi "osigurao da kontinuirano budu usklađeni s tržištem EU". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.