Evo kako ćete bez muke odabrati svoj savršeni parfem

Foto: Shutterstock/thebodyshop.hr/martimex.hr/lijepa.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRONALAŽENJE savršenog mirisa može djelovati teško. Izbor brendova i mirisnih nota je golem te otežava odabir odgovarajućeg mirisa. Bilo da ste početnik koji prvi put navigira kroz svijet parfumerije ili netko tko želi proširiti svoju kolekciju, potraga za savršenim mirisom zahtijeva intuiciju, istraživanje i, ako imate sreće, stručne smjernice. Evo kako ćete polako, ali sigurno doći do savršenog mirisa.

Testirajte kad god možete

"Bez obzira na to uživate li u iskustvu testiranja mirisa u robnim kućama na trakama od papira ili više volite online iskustvo, postoji mnogo načina za testiranje mirisa prije ulaganja u cijelu bočicu", rekla je osnivačica Oursidea Keta Burke-Williams za Hypebae. Neki brendovi nude setove s malim količinama parfema za testiranje ili barem mala, povoljnija pakiranja.

Mirise isprobajte i na svojoj koži, a ne samo na trakicama. Parfemi često mirišu drugačije na papiru nego na koži. Burke-Williams savjetuje da pričekate oko 15 minuta i zatim ponovno pomirišete. Zatim pričekajte sat vremena da vidite sviđa li vam se kako se miris razvija. Tako ćete doznati i kolika je trajnost mirisa.

The Body Shop White Musk, 8.5 ml, cijena je 15 eura

Obratite pozornost na koncentraciju mirisa i analizirajte svoju kolekciju

Burke-Williams savjetuje da za dugotrajnost koristite eau de parfum: "Oni obično imaju između 15 i 20% mirisnih ulja i traju nekoliko sati, za razliku od parfema eau de toilette, koji su jeftiniji, ali obično sadrže 8-12% mirisnih ulja."

Uzmite u obzir i mirise koje trenutno imate: "Ako želite isprobati nešto novo, pokušajte otkriti mirisne note koje vaši parfemi imaju te stvoriti nove mirise, koristeći zgodne alate koji sada postoje online, s jednom ili dvije zajedničke note tako da budu slični, ali ne isti."

The Body Shop Black Musk parfemsko ulje, cijena je 24 eura

Usredotočite se na mirise koje volite, ali i one koje ne podnosite

Ako razmišljate o mirisima koje ne podnosite, nemojte im pokušavati dati drugu šansu. Uopće ne razmišljajte o njima. Tako ćete smanjiti izbor mirisa koje istražujete i rasteretiti se.

"Razmišljajte o pronalaženju mirisa kao o prekrasnom putovanju koje zahtijeva vrijeme, ali i istraživanje. Imajte otvoren i znatiželjan um i nos", rekla je Bee Shapiro, osnivačica Ellis Brooklyna.

Isto tako razmislite kojoj ste obitelji mirisa skloniji. Volite li tople i gurmanske mirise ili ste ljubitelj cvjetnih mirisa? Možda su vam najdraži drvenasti mirisi? Kad suzite izbor na nekoliko skupina, potraga će vam biti lakša.

Usredotočite se na raspoloženje umjesto na note

Koliko god note bile važne, raspoloženje je možda i važnije. Kako kaže Shapiro: "Biranje mirisa prema notama može biti složeno jer većina mirisa koje koristimo ima puno nota u sebi. Ako analizirate raspoloženje, možete značajno suziti izbor."

Valentino Uomo, Martimex, cijena je od 90 eura

Istražite brendove ili parfumere

"Kada uđete u svijet mirisa, počet ćete dobro upoznavati brendove i otkrit ćete da svaki ima svoj karakteristični stil, kao i svaki parfumer", kazala je Carol Han Pyle, osnivačica i izvršna direktorica Nettea.

Primjerice, parfumer Rodrigo Flores-Roux poznat je kao "kralj voća". Napravio je brojne kultne voćne mirise, kao što su Netteov Pear Jam i Cliniqueov Happy. Dakle, ako volite navedene parfeme, istražite i druge mirise na kojima je radio Flores-Roux. Vjerojatno će vam se svidjeti.

Clinique Happy, Lijepa.hr, cijena na sniženju je 31.97 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.