Evo koja je razlika između parfemske i toaletne vode

Foto: Pexels/sve.hr/sephora.fr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MIRISE povezujemo s određenim vremenom, sjećanjem ili osobom, zbog čega izazivaju stvarne emocionalne reakcije. Gotovo svatko ima svoj omiljeni parfem koji koristi svakodnevno. No jeste li se ikada zapitali koja je točno razlika između Eau de parfum i Eau de toilette, natpisa koje viđamo na svakoj bočici?

Kako piše portal Byrdie, razlika između toaletne i parfemske vode vrlo je jasna i jednostavna.

Sve se svodi na klasifikaciju koju marka napravi, na temelju toga kako se parfem osjeća u koncentraciji i dubini mirisa. "Općenito, koncentracija Eau de toilette je između 8 i 12 posto, dok je koncentracija Eau de parfema između 12 i 18 posto, iako koncentracije mogu varirati", objasnila je Mary Wallace, bivša voditeljica marketinga francuske parfumerije Diptyque, za portal Byride.

La Vie Est Belle, 50 ml, cijena je 93 € (700.71 kn)

Parfemska voda je koncentriranija od toaletne vode

"Važno je razumjeti da postotak mirisnog ulja u parfemu nije jednostavna kvalitativna vrijednost jer, baš kao što želite samo određenu količinu listova čaja u posudi čaja, više nije uvijek bolje. Ovisno o vrsti parfema, ponekad je manje više, a ponekad je potrebna veća koncentracija da bi se postigao željeni učinak", nadodala je Wallace.

Jedno je sigurno, bez obzira na to razlikuju li se određeni brojevi ovisno o proizvodu ili marki, parfemska voda uvijek će biti koncentriranija od toaletne vode.

Bruno Banani Woman, 30 ml, cijena je 29.86 € (225.26 kn)

Traju li parfemske vode dulje od toaletnih voda?

Stručnjakinja Wallace pojašnjava da, s obzirom na to da je u parfemskim vodama prisutna veća koncentracija mirisa, to utječe na duljinu trajanja i aromatičnost. Pojednostavljeno, parfemska voda na koži dulje traje i aromatičnija je od toaletne, koja će brže ispariti. 

Eau de parfum i Eau de toilette možda neće mirisati isto, čak i ako je označeno kao isti miris. 

Wallace kaže da zato Eau de parfums i Eau de toilette baš i nisu međusobno zamjenjive. "Često je toaletna voda i lakša i svježija, dok je parfemska voda bogatija i postojanija. Za dnevnu ili uredsku odjeću toaletna voda može biti udobnija i prikladnija, dok parfemska voda nudi više dubine, što može biti lijepo za večer." 

Također biste mogli uzeti u obzir temperaturu i godišnje doba prije nego što odaberete jedno nad drugim. U vlažnim i vrućim klimama svježa toaletna voda može biti poželjnija, dok za hladnijeg vremena parfemska voda može ponuditi više topline i dubine. 

Narciso Rodriguez Eau de Toilette, 50 ml, cijena je 84 € (632.9 kn)

Prije kupnje sljedećeg mirisa isprobajte i Eau de parfum i Eau de toilette verziju i vidite što vam se više sviđa. Također, vodite računa o tome u koje doba dana, godišnje doba i okruženje ćete nositi miris, smatrajte da će Eau de toilette biti najprikladnija za dnevnu i uredsku odjeću, a Eau de parfum će najvjerojatnije trajati cijelu noć.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.