Galaxy S24, iPhone 16 ili Pixel 9 - koji odabrati? Usporedili smo ih

Foto: Shutterstock/apple.com/samsung.com/google.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

Krešimir Blažev ima više od 20 godina iskustva u telekomunikacijama i pratećoj industriji. Za Index je napravio usporedbu telefona iPhone 16, Samsung Galaxy S24 i Google Pixel 9. 

FEŠTA je gotova. Novi iPhone 16 modeli su vani i čekaju ukrcavanje na teretne brodove u kineskim lukama. Dok ne stignu do svojih kupaca, idemo usporediti njihove karakteristike s onima najvećeg rivala - Samsunga, kao i s onima koji postavljaju standarde u Android svijetu - s Googleovim Pixelima.

Google Pixel 9 telefoni
Google Pixel 9 Pro XL

Google je ove godine izbacio tri top modela (ako izostavimo sklopivi Fold), a to su Pixel 9, Pixel 9 Pro i Pixel 9 Pro XL. Isto toliko modela nudi i Samsung, tj. Galaxy S24, Galaxy S24 Plus i Galaxy S24 Ultra, dok Apple ponovno lansira četiri: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max.

iPhone 16
iPhone Pro telefoni
Samsung Galaxy S24 telefoni​​​​​​

Usporedili smo cijeli niz detalja

Da biste lakše stvorili sliku o karakteristikama ovih telefona, u nastavku donosimo usporedne tablice u raznim kombinacijama.

Vidjeli smo da je Apple u nove modele ugradio drugu generaciju 3-nanometarskih procesora, dok su Google i Samsung još uvijek na 4 nm. Ova Appleova prednost je svakako objektivne prirode, no malo je vjerojatno da ćete razliku u performansama primijetiti golim okom. Naravno, zato postoji cijeli niz drugih detalja koje možemo usporediti kako bismo odabrali ono što nam najviše odgovara.

Napominjemo, podaci o kapacitetu baterija iPhonea u mAh još nisu poznati i neće biti dok ih netko ne rastavi. Zato umjesto brojeva donosimo službene Appleove navode o trajanju baterije prilikom video streaminga. Oni, pak, ne moraju nužno biti mjerodavni, budući da nije navedeno o kakvom se streamingu radi (rezolucija, bitrate, kvaliteta int. veze i sl.), dok su kod Pixela i Samsunga stvari vidno jasnije.

Isto tako treba napomenuti da količina radne memorije kod iPhonea (8 GB) ne znači nužno lošije rezultate od onih na Androidima koji raspolažu s 12 GB ili čak 16 GB. Razlog tome je različitost operativnih sustava i njihovo funkcioniranje.

I zadnja napomena, cijene prikazane u tablicama su one početne, za osnovne konfiguracije svakog modela. 

 
 

Koji je best-buy?

I naravno, sada se samo po sebi nameće pitanje koji je od ovih telefona best-buy. Realno, svi su ovi telefoni dobar odabir i koji god da odaberete teško da ćete fulati.

No, ako nas potežete za rukav, prvo savjetujemo da odlučite koji operativni sustav želite koristiti. Ako je to iOS, izbor će biti nešto lakši. Valja istaknuti da će za većinu ljudi osnovni iPhone 16 biti solidan izbor. 

Međutim, iPhone 16 Pro je optimalan ako njime želite zamijeniti svoj iPhone 13 Pro ili eventualno 14 Pro. Max varijantu bismo savjetovali isključivo u slučaju da vam je veličina zaslona presudna stavka.

Najveća novost kod iPhone 16 serije je Apple Intelligence, no to vam pri kupovini ne bi trebala biti presudna stavka. Naime, Apple Intelligence nećete moći koristiti u dogledno vrijeme. Razlog tome je što će ta značajka u početku biti dostupna samo u SAD-u, a sljedeće godine u još nekolicini zemalja, s vrlo malim brojem podržanih jezika.

Dodatni problem je EU regulativa, koja će zasigurno dodatno zakomplicirati stvari. Međutim i iPhone 15 Pro modeli će putem softverske nadogradnje u nekom trenutku dobiti određene AI značajke, no i za njih vrijedi da Apple Intelligence neće biti dostupan izvan SAD-a i nekih drugih zemalja u skorije vrijeme.

Ako pripadate u Android taboru, situacija se malčice komplicira. Google nudi izvrsne uređaje u svim aspektima, osim možda u domeni dizajna. Samsung je, po našem skromnom mišljenju, tu disciplinu odradio bolje. U slučaju da vam se Googleovi telefoni sviđaju više od Galaxyja, model Pixel 9 Pro bi bio dobar izbor.

Na koncu, moj osobni izbor bi bio Samsung Galaxy S24 Ultra, što je svakako subjektivan stav jer preferiram veće zaslone, ali ne bih se žalio ni na iPhone 16 Pro Max. Isto tako treba napomenuti da Samsung u modelu Galaxy S24 Ultra nudi bolju konfiguraciju kamere od S24 Plus. Iz ovog razloga bi, oni kojima je fotografija važna, možda trebali razmisliti isplati li im se uložiti nešto više.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.