Gastarbajteri se bez ovoga ne vraćaju u Hrvatsku. "Jeftinije, a kvalitetnije"

Foto: Shutterstock/cedevita.com/Zarko Basic/PIXSELL/Emica Elvedji/PIXSELL/Privatna arhiva

PUNO Hrvata sreću je pronašlo u inozemstvu, a najpopularnija zemlja je oduvijek bila Njemačka, koja je, čini se, trenutno jeftinija od Hrvatske. Istražili smo koje proizvode naši gastarbajteri nose iz Hrvatske i bez kojih se ne smiju vratiti iz Njemačke na prag svojim bližnjima.

Domaća jaja nose se za Njemačku

Razgovarali smo s mladim Slavoncima Matejem (30), Marinom (27), Filipom (26), Ivanom (29), Juricom (28) te Jurajem (27) koji već godinama žive u Njemačkoj. Za početak pitali smo ih koje proizvode nose iz Hrvatske.

Matej kaže da se gotovo svi hrvatski proizvodi mogu kupiti i u Njemačkoj. "Kaufland ima hrvatski kutak i tamo se može naći dosta, a ostalo se može naći po turskim trgovinama", tvrdi. "Obično kad idemo za Njemačku, nosimo domaće suhomesnate proizvode, Cedevitu te domaće sezonsko povrće iz bašče", podijelio je. Bez turšije i domaćih jaja se ne vraćaju, dodao je.

Cedevita. Foto: Shutterstock

Marin je podijelio s nama da iz Hrvatske uvijek nosi omekšivač Duel, Tangerinu, Cedevitu, kulen, kulenovu seku, šunku, pršut i Pašaretu.

Filip tvrdi da iz Hrvatske nosi neke klasične proizvode poput suhog mesa, jaja i Čokolina.

Čokolino. Foto: Zarko Basic/PIXSELL

"Iskreno, ne nosim skoro ništa jer me užasno nervira krcat auto kad idem na put", podijelio je Ivan. Ipak, kaže da uvijek nosi Moto kekse za bratovu ženu i Munchmallow. "Nosimo ih čisto jer se zaželimo pa uzmemo", kaže.

Jurica je podijelio da u Hrvatskoj obavezno nabavlja cigarete, barem jednom mjesečno. "Znam kupiti i Cedevitu, Argetu, Janin ledeni čaj i nosim čvarke", rekao nam je.

Juraj kaže da iz Hrvatske uglavnom nosi samo cigarete jer su dosta jeftinije i, naravno, domaće suhomesnate proizvode.

Kulen. Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Mame kažu da je ovim proizvodima iz Njemačke kvaliteta daleko bolja

Marin iz Njemačke u Hrvatsku obavezno nosi Ariel Pods te uglavnom slatko poput Nutelle i nekih čokolada. "Po meni je većina slatkog ovdje kvalitetnija", smatra. Tvrdi da i elektroniku kupuju u Njemačkoj i nose ovamo.

Filip kaže da u Hrvatsku uglavnom nosi neke sitnice. "Začini za salatu i legendarna Nussknacker čokolada", dodao je. Mami nosi omekšivač, prašak za pranje rublja i neka pomagala za čišćenje poput čistača prozora i Vileda mopa. "To stvarno možeš naći za džaba", dodao je. Vileda mop je primjerice gotovo duplji skuplji kod nas.

Kaže da uglavnom uzima proizvode marki Lenor, Kuschelweich, Softlan, Weißer Riese, Persil i Ariel.

Juraj kaže da mu često nije praktično nositi previše, ali kad može, nosi pun kofer Hanuta i Knoppers čokoladi. "Tata nosi tablete za pranje veša Persil 3u1", otkrio je, dodavši da ih ne kupuju samo zbog niže cijene nego su dosta kvalitetnije. "Iz Hrvatske nisu ni sluga ovima iz Njemačke", prema mišljenju njegove mame.

Persil kapsule za pranje rublja. Foto: Shutterstock

Rekao je i da kupuju parfeme mami jer u Hrvatskoj nisu toliko kvalitetni, a skuplji su. Otkrio nam je da su čak i dosta alata, ali i namještaja za vrt nosili iz Njemačke. "Kosilica, prozračivač trave, tenda", dodao je.

Ivan također kupuje Persil, no njegova majka koristi prašak. "Po sudu moje majke je bolja kvaliteta", podijelio je. "Nosim i Hugo. Ženska populacija u familiji uživa u tom piću", dodao je. Uz to, kaže da uvijek nosi i standardne slatkiše - Giotto, Raffaelo, Toffifee, Knoppers - ali i neke umake.

Matej također kaže da za Hrvatsku obično nose prašak ili tablete za pranje veša. "Jeftiniji i kvalitetniji u odnosu na isti proizvod u Hrvatskoj", zaključio je. Na popisu se uvijek nađu i omekšivač za veš, tablete za perilicu suđa te razni slatkiši. "A tu se uvijek nađe i Nutella", dodao je.

Kaže da neke slatkiše kupuju jer su jeftiniji, a neke jer su finiji. Smatra da su čokolade finije, ali ne nužno jeftinije. "Nutella je i finija i jeftinija - kad je na akciji", nasmijao se. Smatra da su slane grickalice ukusnije. "Slanije su, tako da je bolje onima koji vole slanije", zaključio je.

Jurica kaže da u Hrvatsku uglavnom nosi kojekakve slatkiše i obavezno Nutellu. "Svi kažu da je finija. Meni je isto sve. Kad jedem, i jednu i drugu jedem žlicom za juhu", nasmijao se.

Nutella. Foto: Shutterstock
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.