Hrvati navode što su sve prestali kupovati jer je postalo preskupo: "Ne dam"

Screenshot: Reddit

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

JUČER smo pisali o značajnom poskupljenju nekoć povoljne Nivea kreme, a nakon toga se na Redditu povela još jedna rasprava o cijenama. Jedan je korisnik pitao druge koje su proizvode, usluge i brendove zbog poskupljenja počeli bojkotirati. Objava je u jednom danu prikupila preko 240 komentara.

Ono što upada u oči je kako su mnogi odlučili štedjeti na slatkišima, no našli su se tu i drugi proizvodi: "Općenito slatkiši, no Kraševi posebno", "Čokolada s rižom koja je uvijek bila jeftina opcija", "Sve od Kraša", "Nestle", "Zašto bi itko uzeo Kraš ili Kandit čokoladu ako je ista kao i S-budget, K-plus i slične marke", "Cedevita", "Rio mare sve", "Maslac", "Treba bojkotirati sve smanjene gramaže, smanjena punjenja gdje nisu cijeli brojevi".

Kraš nije jedini domaći brend koji se našao "pod paljbom" korisnika Reddita koji smatraju da je većina hrvatskih brendova preskupa. Mnogi su se požalili na rast cijena sireva, Mlinar proizvoda, pa i cijena juha u vrećici brojnih brendova. Općenito, na udaru su se našli renomirani brendovi. Kupci smatraju da su proizvodi trgovačkih robnih marki jednako kvalitetni unatoč osjetno nižoj cijeni, a mnogi su najbolje alternative pronašli u Eurospinu i Lidlu.

Mnogi su krenuli preračunavati u kune

Jedna je korisnica tako rekla da je prije voljela kupovati proizvode domaćih brendova, kvalitetniju kozmetiku i povremeno je naručivala hranu, no prestala je s time. Većinu kupnje sad obavlja u Lidlu zbog najboljih cijena i alternativa.

"Žuja, Karlovačko, Pan... Dakle, ti neki brendovi običnih piva. Kvaliteta je ista kao i trgovačke marke dućana, a kvaliteta nikakva. Radije onda dodam malo više za neki craft", napisao je još jedan od komentatora, a drugi se nadovezao: "Ja sam nedavno otkrio crveno-zlatni Perlenbacher iz Lidla i skužio da mi je za nijansu bolja, zapravo manje loša, od tih naših generičkih polupišalina".

Brojni su se kupci vratili preračunavanju u kune: "U katalogu Plodina su Domaćice 4.99 eura, kao na popustu sa 6.69. Ljudi moji, to je pola kile keksa 38 kuna. 6.69 je 50 jebenih kuna. Zamislite si doći u Plodine i dati plavog Gundulića za jednu kutiju keksa".

Dosta korisnika je preporučilo kupnju obavljati u Italiji i Njemačkoj

Rasprava je otišla u smjeru preporuke odlaska u kupovinu namirnica u Italiju ili Njemačku: "Doslovno sve je duplo skuplje u Hrvatskoj. Strašno."

Jedan je korisnik izjavio kako bojkotira "sve što nije nužno" jer općenito nema dovoljno novaca. Brojni su dodali kako bojkotiraju sve više proizvoda, a da kupovinu obavljaju u inozemstvu kad god je moguće i opskrbe se za nekoliko mjeseci.

"Kažem ti, ne dam stari. Ne dam da me jebu i pljačkaju. Ono što moram, obavim i uzmem ovdje, a jednom mjesečno - svakih 45 dana u auto i preko i onda sam na miru. Jer ovo nije normalno i postaje sve gore i gore", zaključio je jedan komentator.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.