Hrvati raspravljaju o naplati laganih vrećica za voće i povrće: "Ništa, bojkot"

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

OD 1. SIJEČNJA 2025. naplaćivat će se lagane plastične vrećice koje se u rolama nalaze uglavnom na odjelima voća i povrća u trgovinama ili na štandovima na tržnicama. 

Potvrdila je to jutros u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u Sanja Radović, načelnica Sektora za gospodarenje otpadom u Ministarstvu za zaštitu okoliša.

"Ove lagane sada moraju biti označene porukom 'Koristite vrećice štedljivo' kako bi se potaknula svijest o odgovornom korištenju. A od 1. siječnja uvodi se obavezna naplata vrlo laganih plastičnih vrećica, ovih koje su često dostupne u rolicama u trgovinama.

Trgovci će morati osigurati da su vrećice nalaze na mjestima gdje se namjenski koriste, poput odjela za voće i povrće, te će na tim mjestima morati biti jasno istaknuta cijena vrećica. Vrećice neće biti dopušteno prodavati na blagajnama", rekla je Radović.

Za sada još nije poznato koliko će vrećice koštati. Trgovci će sami odlučivati o iznosu, a Index je poslao upite trgovačkim lancima kako bi saznao po kojoj će se cijeni prodavati. Kad dobijemo odgovore, objavit ćemo ih.

Neki su podržali ovu inicijativu

Vijest o naplati laganih plastičnih vrećica za voće i povrće izazvala je raspravu među Hrvatima na Redditu. Dok su neki podržali ovu inicijativu, drugi su otišli toliko daleko da su pozvali na bojkot kupnje.

Oni korisnici koji su podržali naplatu laganih plastičnih vrećica istaknuli su da su alternative već dostupne.  "Odlično, to je trebalo odavno. Za kupnju voća i povrća se u raznim dućanima mogu nabaviti trajne mrežaste vrećice, ima i platnenih itd.", glasio je jedan od komentara onih koji podržavaju naplatu laganih vrećica za voće i povrće. 

"Gade mi se te vrećice, ne koristim ih godinama i ne vidim čemu je problem? A platnenih vrećica i mrežica ima posvuda, kao i škarnicla - škartoca", "Ionako ih ne koristim, banane, naranče, lubenice, krumpir - izvažem, zalijepim na jednu i sve skupa ubacim u svoju vrećicu. Jedino za sitne proizvode, poput graha, kuruze, lješnjake, orahe bi bilo dobro da kao alternativu ponude recimo papirnati škarnicl", podržali su naplatu još neki korisnici. 

Jedan komentar ironično je osudio nepotrebnu upotrebu plastičnih vrećica: "Ovo smeta jedino ljudima koji stavljaju banane u vrećicu, a svi oni ionako zaslužuju zatvor."

Drugi nisu

S druge strane, neki su korisnici izrazili nezadovoljstvo ovom mjerom. Jedan od njih sarkastično je primijetio: "Ova 'ekologija' postaje sve gluplja i gluplja."

Drugi korisnici su doveli u pitanje smisao naplate bez adekvatnih alternativa. "Ovo ima smisla jedino ako će papirnate bit ponuđene kao alternativa (što vjerujem da neće). U suprotnom, najbolje nositi dvije kile jabuka ili pola kile graha na blagajnu bez vrećice pa nek se blagajnici zezaju s tim."

Jedna korisnica je istaknula da je ovo već uvedeno u Njemačkoj i otkrila koja je cijena tamo. "Ovo već ima u Njemačkoj, šokirala sam se kad sam vidjela. Tamo dođu 0.01 €, baš se pitam koliko će u Hrvatskoj doći."

No, neki su otišli tako daleko da su pozvali na bojkot kupnje. "Ništa, bojkot korporativnih lanaca i kupovati od baba na placu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.