Isplati li se dati 800 eura za novi PS5 Pro?

Foto: Instagram

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SONY je ranije ovog mjeseca predstavio novu igraću konzolu, PlayStation 5 Pro, a visoka cijena uređaja iznenadila je mnoge.

Prema službenom PlayStation blogu, PS5 Pro donosi niz poboljšanja u performansama. "PS5 Pro razvijen je imajući na umu igrače i kreatore koji traže još veću grafičku vjernost i glađe brzine kadrova pri 60 FPS", piše u objavi. 

Isplati li se nadogradnja?

Konzola dolazi s unaprijeđenim grafičkim procesorom (GPU), koji ima 67% više računalnih jedinica od trenutnog modela PS5, što znači da može obraditi više podataka odjednom, te ima 28% bržu memoriju, što omogućuje brže izvođenje igara.

Osim toga, dodano je napredno praćenje zraka, tehnologija koja omogućuje realističnije svjetlosne efekte, poput odraza i lomova svjetla, pri čemu se zrake svjetlosti projiciraju tri puta brže nego na starom modelu. PlayStation je također uveo novu tehnologiju pod nazivom Spectral Super Resolution, koja koristi umjetnu inteligenciju (AI) za poboljšanje kvalitete slike.

Međutim, ključno pitanje za mnoge je - vrijedi li nova konzola 800 eura ili je isplativije zadržati, odnosno nabaviti klasični PS5 koji se može nabaviti za oko 500 eura kod pojedinih trgovaca? Digital Foundry nedavno je testirao PS5 Pro i pružio detaljan uvid u to koliko su te nadogradnje uistinu značajne te isplati li se nadogradnja.

Oliver Mackenzie iz Digital Foundryja bio je među prvima koji su isprobali PS5 Pro. Proveo je nekoliko sati testirajući novu konzolu te podijelio svoja zapažanja o sličnostima sa standardnim PS5. Testirao je ukupno 11 različitih igara kako bi procijenio koliko se dobro izvode na Pro modelu.

Među testiranim igrama bile su Gran Turismo 7, Horizon Forbidden West, Hogwarts Legacy, Marvel’s Spider-Man 2, Ratchet and Clank: Rift Apart, The Last of Us Part 2, F1 24, Final Fantasy 7 Rebirth i druge.

Prema njegovom osvrtu, poboljšanja koja donosi Pro konzola variraju ovisno o igri. Na primjer, igra F1 24 pokazala je značajan skok u kvaliteti s mnogo boljim vizualima na PS5 Pro konzoli, slično je bilo i s igrom Final Fantasy 7 Rebirth.

Za koga je PS5 Pro?

PS5 Pro donosi značajna poboljšanja u modu koji naglašava brže i glađe iskustvo igranja. Značajke poput ray tracinga (poboljšani svjetlosni efekti) i boljeg skaliranja (oštrije slike) u tom modu čine veliku razliku, istaknuo je Oliver. Dodao je kako ove tehnologije omogućuju realističnije prikaze, poput odraza i osvjetljenja, te poboljšavaju ukupnu grafiku, što čini igre vizualno impresivnijima.

Međutim, za igrače kojima su važniji vizualni detalji i koji preferiraju modove gdje se pažnja posvećuje teksturama i oštrini slike umjesto glatkoći prikaza, razlika između PS5 i PS5 Pro možda neće biti toliko primjetna, barem ne za sada.

"Igrači koji igraju na 30 FPS-a možda neće primijetiti značajna poboljšanja, pogotovo na 4K televizoru s normalne udaljenosti, osim ako igre ne koriste napredne značajke kao što je ray tracing", rekao je Oliver. 

Oliver naglašava da PS5 Pro donosi prednosti onima koji preferiraju performansne modove i žele iskoristiti veće mogućnosti konzole u igrama koje zahtijevaju bržu obradu podataka i bolje grafičke efekte.

PC ili PS5 Pro?

Što se tiče usporedbe s računalima, Oliver smatra da PS5 Pro nudi stabilnije i besprjekornije iskustvo igranja. Iako vrhunska računala mogu pružiti slične ili čak bolje performanse, konzole poput PS5 Pro nude igračima jednostavnost - bez brige o ažuriranjima, kompatibilnosti hardvera ili softvera, i s glatkim operativnim sustavom.

Cijene naprednih PC konfiguracija znatno su više, dok PS5 Pro nudi sličnu razinu grafike i performansi po znatno povoljnijoj cijeni. Prema Oliveru, PS5 Pro je dobra investicija za one koji žele jednostavno i besprijekorno gaming iskustvo.

Odluka o tome vrijedi li PS5 Pro 800 eura ovisi o prioritetima vezanim za igraću konzolu. Za one kojima su ključni brzina i glatkoća igre, PS5 Pro donosi značajna poboljšanja u usporedbi sa standardnim modelom. Međutim, ako je vizualna vjernost prioritet i postoji zadovoljstvo kvalitetom prikaza na standardnom PS5-u, dodatni trošak može se smatrati previsokim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.