Jeste li čuli za ovu tvrtku? Peti je najveći proizvođač telefona na svijetu

Foto: tecno-mobile.com/infinixmobility.com/

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NA globalnom tržištu pametnih telefona najveći igrači su bez sumnje Samsung i Apple. Nakon njih slijedi Xiaomi, a među popularnim brendovima nalaze se i Google, OnePlus, Huawei, Honor, vivo i Motorola. Ovi brendovi su obično prvi na koje mnogi pomisle kada je riječ o pametnim telefonima i popularnim markama.

No malo je onih koji su čuli za tvrtku Transsion, koja se našla na petom mjestu liste najvećih svjetskih proizvođača telefona. Ova tvrtka nije toliko poznata ni u svojoj domovini Kini, a kamoli u Europi ili SAD-u. Međutim postoji dobar razlog za to.

Kineski proizvođač poznat kao "kralj pametnih telefona Afrike"

Transsion Holdings je kineski proizvođač pametnih telefona sa sjedištem u Shenzhenu, osnovan 2006. godine. Za razliku od većine svojih kineskih konkurenata, Transsion ne prodaje telefone na domaćem tržištu. Umjesto toga, tvrtka je 2008. godine ušla na afričko tržište. U početku je prodavala klasične telefone, a potom je 2014. godine lansirala svoj prvi pametni telefon, piše Android Authority.

Sa svojim brendovima Infinix, Tecno i Itel, tvrtka je stekla ogromnu popularnost na tržištima u razvoju u Africi. Brzo se uzdigla do statusa "kralja pametnih telefona Afrike", s tržišnim udjelom od gotovo 50% u 2021. godini, dok danas drži oko 40% tržišnog udjela.

Transsion je ponovio ovaj uspjeh i na drugim tržištima u razvoju, poput Pakistana i Bangladeša, gdje uživa većinski ili gotovo većinski tržišni udio. S ciljem osvajanja ostatka svijeta, tvrtka je proširila svoje poslovanje na više od 70 tržišta u Srednjoj i Južnoj Americi, na Bliskom istoku i u Aziji, uključujući Indiju, gdje se nada ponoviti popularnost Xiaomija.

Impresivan rast

Brza ekspanzija donijela je Transsionu impresivan rast, s udjelom od 9% na globalnom tržištu, prema nedavnim podacima tvrtke Canalys za drugo tromjesječje 2024. To ga stavlja na peto mjesto najvećih proizvođača pametnih telefona, odmah iza viva koji također ima 9% udjela. Prva tri mjesta drže: Samsung s 18%, Apple sa 16% i Xiaomi s 15% tržišnog udjela. 

Stoga ne čudi da se, unatoč relativnoj nepoznatosti izvan Afrike i drugih tržišta u razvoju, Transsion našao na popisu TIME100 najutjecajnijih kompanija za 2024. godinu.

S obzirom na tržišta na koja se fokusira, nije iznenađujuće da je većina Transsionovih pametnih telefona pristupačna. Većina telefona Infinix, Tecno i Itel počinje s cijenom ispod 200 eura, a neki modeli idu čak i ispod 50 eura.

Kakve telefone proizvodi Transsion?

Kakve točno Transsion telefone radi? Kao primjer uzmimo Tecno Spark 20 Pro. Ovaj model ima Full HD+ zaslon s brzinom osvježavanja od 120 Hz, srednje rangirani MediaTek procesor, 8 GB RAM-a, do 256 GB memorije, bateriju kapaciteta 5000 mAh i trostruku kameru s glavnom jedinicom od 108 MP. Ovo su samo ključne specifikacije, ali su prilično impresivne s obzirom na cijenu od oko 160 eura.

Nadalje, Infinixov gejming telefon GT20 Pro ima Full HD+ AMOLED zaslon s brzinom osvježavanja od 144 Hz, bateriju kapaciteta 5000 mAh, punjenje od 45 W, JBL zvučnike, različite načine za igranje i glavnu kameru od 108 MP. Iako specifikacije ovog telefona mogu konkurirati telefonima vrijednim tisuću eura, GT20 Pro u Indiji košta oko 275 eura.

Opći zaključak je da telefoni ove tvrtke nude mnogo više značajki nego što bi se očekivalo s obzirom na njihovu cijenu. Također dolaze u raznim bojama i s impresivnim dizajnom.

Transsion slijedi sličan put kao Xiaomi kada je riječ o portfelju pametnih telefona. Iako su pristupačni telefoni njegova okosnica, polako se počinje upuštati u premium segmente. Tecno se ističe kao glavna marka za to, pridružujući se redovima Samsunga, OnePlusa, Googlea i drugih sa svojim preklopnim modelima, Phantom V Flip i Phantom V Fold.

Mogu li se telefoni Transsiona kupiti i u Europi?

Prema najnovijim informacijama, Transsion planira proširiti svoju prisutnost u Europi putem svojih brendova Tecno i Infinix. Njihova strategija širenja posebno se usredotočuje na tržišta srednje i istočne Europe, gdje su već zabilježili značajan rast.

Prema informacijama sa službene stranice, Tecno telefoni su dostupni u Europi, i to u Bugarskoj, Albaniji, Grčkoj, Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Češkoj, Sloveniji, Poljskoj, Rumunjskoj, Turskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Iako Tecno telefoni nisu dostupni u Hrvatskoj, pojedini modeli se mogu naručiti putem njemačkog Amazona i to preko službene trgovine Tecno. 

Što se tiče drugih Transsionovih brendova, Infinix telefoni su također dostupni u Europi, uključujući Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Tursku, Ukrajinu, Srbiju, Rusiju, Poljsku i Češku. Što se tiče brenda Itel, on je u Europi dostupan samo u Rusiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.