Nema svaki iPhone kameru. Evo zašto

Foto: Reddit/noncam.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MISLITE li da svi iPhonei imaju kameru? Ako je vaš odgovor potvrdan, mogli biste se iznenaditi.

Fotografija starijeg i izlizanog iPhonea bez kamere na stražnjoj strani objavljena na Redditu demantira tu uobičajenu pretpostavku. Autor objave pojašnjava da je vlasnik tog neobičnog iPhonea njegov prijatelj zaposlen u nuklearnoj elektrani, gdje su kamere strogo zabranjene, prenosi Digital Trends.

A camera-less iPhone issued to my buddy that works at a Nuclear Plant. No cameras allowed.
byu/dopeyout inmildlyinteresting

Iako nije uobičajeno vidjeti iPhone bez kamere, ovo nije prvi put da se takav uređaj pojavio na Redditu. Prije nekoliko godina jedan korisnik objavio je fotografiju iPhonea bez kamere koji je pronašao u trgovini rabljenih pametnih telefona u Dubaiju.

Saw this at a store, iPhone with both cameras removed (custom ofc) thought you guys would like to see this
byu/Comfortable_Table_79 iniphone

Apple je znao prodavati modificirane verzije bez kamere određenim vladinim institucijama?

Odgovori na tu objavu otkrili su da se modeli iPhonea bez kamere koriste u vojsci, a neki su tvrdili da je Apple povremeno znao prodavati modificirane verzije bez kamere određenim vladinim institucijama.

U raspravama na Redditu je naglašeno da se iz uređaja uglavnom uklanjaju ne samo fizički dijelovi kamere već i pripadajući softver i hardver, čime se onemogućava naknadna instalacija kamere.

Komentatori na Redditu također su podijelili informacije o nabavci setova za uklanjanje kamera s iPhonea te gdje se mogu kupiti već modificirani telefoni. Spomenuli su tvrtku NonCam koja nudi setove za modifikaciju starih modela iPhonea, uključujući iPhone SE, iPhone 8 i iPhone 5S, po cijeni od 250 dolara (oko 230 eura).

iPhone 7 bez kamere, Foto: NonCam

Također, ta tvrtka prodaje unaprijed modificirane verzije za više od 1000 dolara (oko 930 eura). Na svojoj vrlo sporoj web stranici navode da su među njihovim klijentima pripadnici vojske, radnici u naftnoj i plinskoj industriji, kao i zaposlenici u obrazovnom sektoru.

U Singapuru tvrtka Mister Mobile nudi reverzibilnu uslugu uklanjanja kamera za samo 28 dolara (oko 26 eura), omogućujući vojnim regrutima da tijekom službe koriste svoje telefone bez kamera, a zatim ih vrate u izvorno stanje. Ova usluga dostupna je ne samo za Apple uređaje već i za proizvode drugih velikih proizvođača, poput Samsunga, Sonyja, Googlea i OnePlusa.

Ako naiđete na iPhone ili neki drugi pametni telefon bez kamere, jedne od ključnih funkcija, zbog koje biste inače kupili uređaj, sada znate kako je to moguće i zašto bi netko to napravio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.