Kako su neuništive staklene čaše postale žrtve vlastitog uspjeha

Foto: etsy.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ČAŠA je uska pri dnu, ali se prema vrhu širi, što olakšava slaganje i omogućuje udoban hvat za palac i kažiprst, slično kao kod klasičnih britanskih čaša za pivo. Ime, ispisano izblijedjelim slovima blizu ruba, znači "super čvrsto" i odnosi se na iznimnu izdržljivost same čaše.

Riječ je o Superfest čašama, "neuništivim čašama" iz Istočne Njemačke. Ove čaše dizajnirane su u socijalističkoj Njemačkoj Demokratskoj Republici, koja je bila bogata industrijom, ali siromašna resursima. Superfest čaše dizajnirane su da traju pet puta duže od običnih čaša za piće, a ubrzo se pokazalo da su čak deset puta izdržljivije, piše The Guardian.

Međutim, ako se čaše ili drugi stakleni proizvodi ne lome, tko će ih ponovo kupovati? Superfest čaše, koje su bile izuzetno izdržljive i gotovo neuništive, ubrzo su se pokazale kao prijetnja za profite prodavača staklenih proizvoda jer su trajale mnogo duže od običnih čaša.

Superfest čaše proizvedene između 1980. i 1990. godine vrlo su tražene

Tvrtka koja je proizvodila Superfest čaše propala je nakon pada Berlinskog zida. Ipak, danas, kada je povećana potražnja za ekološkim i održivim proizvodima, tih 120 milijuna Superfest čaša proizvedenih između 1980. i 1990. godine postalo je vrlo traženo, dostižući cijenu od oko 35 eura naviše po komadu na internetskim trgovinama poput eBaya i Etsyja.

Neki dizajneri čak razmatraju ponovno pokretanje proizvodnje uz tehnologiju koja je ranije korištena za izradu ovih čaša.

Superfest čaše, 2 kom., Etsy, 100 eura

Jedna od zanimljivosti kod Superfest čaša je da su njihovi tvorci dugo ostali nepoznati, što je u to vrijeme bilo politički poželjno. Režim DDR-a promicao je solidarnost i jedinstvo, stavljajući kolektiv ispred individualnih talenata i sposobnosti.

Superfest čaše, 4 kom., Etsy, 148 eura

Iako su Superfest čaše bile prisutne u gotovo svakom baru, kantini i kućanstvu u sovjetskoj državi, malo tko je znao da su upravo Paul Bittner, Fritz Keuchel i Tilo Poitz dizajnerski tim koji ih je osmislio. Dizajnerski trio inspirirao se elegantnom tzv. Wirteglas čašom, koju su početkom 1970-ih stvorili istočnonjemački dizajneri Margarete Jahny i Erich Müller.

Revolucionarnu tehnologiju razvili su tijekom 1970-ih

Revolucionarnu tehnologiju koju su koristili za Superfest čaše razvili su tijekom 1970-ih na Odjelu za istraživanje strukture stakla pri Središnjem institutu za anorgansku kemiju u blizini Dresdena. Znanstvenici su otkrili da se staklo obično lomi zbog mikroskopskih pukotina na površini materijala koje nastaju tijekom proizvodnog procesa.

Otkrili su da je drastično povećanje čvrstoće površine stakla moguće zamjenom manjih natrijevih iona s većim kalijevim ionima, koji su elektronski nabijeni. Kalijevi ioni zahtijevaju više prostora, što znači da snažnije pritišću susjedne atome i stvaraju veću napetost. Time se otežava širenje mikroskopskih pukotina u staklu.

"Uloženi su veliki tehnički napori da bi se proizvelo ovakvo staklo", rekao je Höhne, autor nekoliko knjiga o industrijskom dizajnu u DDR-u. Ipak, državna tvrtka specijalizirana za ovu tehnologiju, VEB Sachsenglas Schwepnitz, prestala je s proizvodnjom 1990. godine, samo godinu dana nakon pada Berlinskog zida. Stotine radnika ostalo je bez posla, a oprema, kalupi i strojevi prodani su kao otpad.

Jedan od razloga zbog kojih Superfest možda nije bio konkurentan u ujedinjenoj Njemačkoj bio je njegov jednostavan, funkcionalistički izgled. Posebno u južnim dijelovima zemlje, ljudi su preferirali piti pivo iz čaša ukrašenih zlatnim rubovima ili ugraviranim grbovima. "Barokna dekoracija na Superfest čaši jednostavno ne bi funkcionirala", kaže Höhne. "To bi narušilo sam dizajn."

Međutim, glavni razlog zašto je Superfest propao, paradoksalno, bila je njegova iznimna izdržljivost. Prodavači stakla oslanjaju se na to da se njihovi proizvodi lome kako bi mogli prodati više. Čaša koja se ne lomi bila je prijetnja za njihov profit. "Ispostavilo se da Superfest nije bio prikladan za tržište", kaže Höhne. "Te čaše su bile previše kvalitetne."

Danas se ove čaše mogu pronaći samo rabljene, ali berlinski startup to pokušava promijeniti

Danas se ove čaše mogu pronaći samo rabljene, ali berlinski startup pokušava to promijeniti. Trenutno se startup fokusira na proizvodnju izdržljivih boca, no Soulbottles vjeruje da su kupci, s obzirom na sve veći naglasak na održivost, spremni platiti više za kvalitetne i dugotrajne proizvode.

Osnivači tvrtke, Paul Kupfer i Georg Tarne, prikupili su 251.139 eura putem crowdfunding kampanje za proizvodni pogon, koji djelomično koristi staru tehnologiju ionske izmjene iz DDR-ove ere.

"Za razliku od plastike, staklo je materijal koji se može reciklirati gotovo neograničeno", kaže Steve Köhler, organizator crowdfunding kampanje tvrtke Soulbottles. "Ono je bezukusno, prozirno i ima samo jednu manu: može se razbiti."

Problem s originalnom Superfest čašom bio je u tome što su proizvođači koristili modificirano aluminijsko ili borosilikatno staklo, koje nije bilo tako lako reciklirati kao uobičajeno staklo od natrijevog vapna.

Izazov za Soulbottles je proizvesti staklo koje će biti i izdržljivo i lako reciklirajuće. Početni testovi su bili obećavajući, a isporuka prvih boca očekuje se sljedeće godine. Koliko su snažne? Testni modeli su ispušteni s visine od dva metra - i nisu se razbili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.