Koliko košta umrijeti? Provjerili smo cijenu sahrane u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock/Index

ISTRAŽILI smo koliko košta umrijeti u Hrvatskoj, odnosno koliko košta pogreb i koji sve troškovi ulaze u njegovu organizaciju. Razgovarali smo sa Zoranom Žicom, vlasnikom pogrebnog poduzeća Miraj s četiri ureda u Zagrebu i okolici, koji nam je dao odgovor na ovo pitanje.

Prije definiranja cijene, Zoran pojašnjava da postoje dvije vrste pogreba. "Klasičan ukop s lijesom u zemljani grob ili grobnicu te kremiranje - urna se polaže u grob ili grobnicu", govori. Kaže da se pogrebna oprema zatim bira ovisno o načinu pogreba. 

Kad je u pitanju klasičan pogreb, potrebno je odabrati lijes. "Ima standardni oblik, francuski, talijanski, sarkofag, polusarkofag i američki. Među Hrvatima su tradicionalno ovi standardni popularni", tvrdi. Kaže da ima raznih boja, od natur prema tamnijim nijansama, čak i bordo boje ili kombinacija boja.

"I više vrsta drveta. Od mekog drveta do hrasta", navodi. Tvrdi da se lijes aranžira s garniturom i najčešće ide uz nadgrobni znak. "Kod katolika je to križ s imenom i prezimenom", pojašnjava. Kaže da za kremiranje lijesovi moraju biti od mekog drveta, prema propisima krematorija, bez metalnih i plastičnih dijelova. "Nema ručke, nema ništa", dodaje. 

Lijesovi od 300 do 30 tisuća eura

Što se tiče cijena lijesova, Zoran kaže da cijene kreću od 300 eura, a iznos do kojeg sežu teško mu je definirati. "Postoje lijesovi napravljeni od bronce koji koštaju 30 tisuća eura", pojašnjava. "Najskuplji u našoj ponudi je pet tisuća eura, to je taj američki. Metalni, posebno opremljen", navodi.

Zanimalo nas je za koje sve usluge ih obitelji preminulih najčešće angažiraju. "Mi radimo kompletnu brigu oko organizacije pogreba. Preuzimanje tijela, prijevoz, imamo svoju hladnu komoru, dogovaramo oblik pogreba, mjesto i termin, ispraćaj, radimo osmrtnice i oglase za novine, bira se pogrebna oprema", objašnjava.

Nakon toga, kaže, na red dolaze i biranje cvijeća i glazba, što može biti pjevanje, klapa, limena glazba, tamburaši itd. "Čak sugeriramo što raditi s dokumentacijom preminulog, savjetujemo oko ostavinske rasprave, pitaju nas za preporuke domova jer mi često preuzimamo iz doma. U najtežem trenutku pružamo sve", tvrdi.

U prosjeku barem dvije tisuće eura za pogreb

Zoran kaže da je dosad organizirao 12 tisuća pogreba te je upoznat s običajima svih vjera. "Kod katolika tradicionalno dolazi svećenik na pomazanje ili najčešće sami ispraćaj. Taj vjerski obred obitelj plaća oko 50 eura", kaže. U to je obično uključena i misa zadušnica, iako se ona može i dodatno plaćati.

Kaže da tu tarifu pravoslavci plaćaju nešto više od 100 eura, a muslimani imaju dva troška. "Vjersko opremanje je 700 eura plus dženaza, što je slično ispraćaju na našem groblju, on je još 300 eura", pojašnjava.

"Neki prosječni pogreb s nekom prosječnom opremom, srednjom količinom cvijeća i pjevanjem košta nekih dvije do dvije i pol tisuće eura. To je standard sa svim troškovima", smatra. Ipak, tvrdi da ti troškovi mogu biti i znatno manji ako ne želite neke od usluga. "Troškovi na groblju mogu biti samo 500-600 eura", kaže. S druge strane, mogu biti i znatno veći.

Zanimale su nas mogućnosti plaćanja jer, čini nam se, nenadani pogrebi mogu itekako financijski poljuljati obitelj. "Mi imamo mogućnost plaćanja na 12 rata. No, u zadnje vrijeme ljudi sve češće plaćaju internet bankarstvom, a sve manje gotovinom. Čak niti karticama", tvrdi Zoran.

Kaže da se standard u Hrvatskoj povisio te, bez obzira na rast cijena, ljudima to nije ogroman trošak. "U obitelji najčešće pomognu jedni drugima", dodaje.

U te troškove nije uračunata cijena grobnog mjesta. Novo grobno mjesto u Zagrebu moguće je kupiti na novom groblju Markovo polje, a cijena s troškovima ukopa je od 700 do 1000 eura, a može biti i više, tvrdi Zoran.

"Ostalo ovisi o grobnom mjestu, samo zemlja, betonski okvir, natpisna ploča, kazeta, grobnica... Može ići i do 20-25 tisuća eura. Kazete za urnu su od dvije tisuće eura pa nadalje", govori iz iskustva.

Nakon pogreba, valja razmišljati i o nadgrobnom spomeniku. Zoranovo poduzeće obavlja i te poslove, bilo da je u pitanju izrada spomenika ili samo dopisivanje slova. Cijene izrade nadgrobnog spomenika mogu biti od 1500 do 3000 eura. Održavanje grobova najčešće je u nadležnosti groblja. Cijena grobarine je nekih 30 eura godišnje. 

Karmina je sve manje

Nakon organizacije sahrane i dana pogreba, tradicionalno se obitelj i prijatelji okupljaju na hrani i piću kako bi se prisjetili pokojnika. "Karmina je zadnjih godina sve manje, mislim da je korona tu dosta utjecala", ipak primjećuje Zoran. Iz njegova iskustva, u Zagrebu se one najčešće održavaju, zbog praktičnosti, u restoranima u blizini groblja.

Cijene karmina teško je konkretno definirati jer ovisi naravno o odabiru restorana i broju ljudi. Uglavnom cijene kreću od dvadesetak eura po osobi. 

Jedan stari običaj je i držanje otvorenog lijesa, iako je i to sve rjeđa praksa. "Na zagrebačkim grobljima nije dopušteno imati otvoren lijes, to se rijetko radi, možda obitelj da kratko vidi pokojnika", podijelio je. 

Čini se da Hrvati svoje bližnje žele dostojanstveno ispratiti i ne oklijevaju izdvojiti svote za posljednji pozdrav. Kao i u drugim aspektima potrošačkog društva, i u pogrebnim uslugama postoje luksuzne opcije, poput urni ukrašenih Swarovski kristalima ili pretvaranja pepela preminule osobe u dijamant za uspomenu.

Sumnjamo da će cijena pogreba ikome osigurati bolje mjesto na drugom svijetu, stoga je računica prilično jednostavna - organizirajte pogreb u skladu sa svojim mogućnostima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.