Korisnici Androida češće mijenjaju telefone nego vlasnici iPhonea

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

APPLEOVI korisnici rjeđe kupuju nove telefone u usporedbi s korisnicima Androida. Novo istraživanje CIRP-a pokazuje da je otprilike trećina vlasnika iPhonea koji su kupili novi telefon u protekloj godini koristila prethodni uređaj najmanje tri godine.

Kad se usporede najnoviji podaci iz 2024. o tome koliko dugo korisnici iPhonea i Androida zadržavaju svoje telefone s podacima iz 2023., vidljivo je da više vlasnika iPhonea dulje koristi svoje uređaje, prenosi Apple Insider. 

Apple je uspio stvoriti lojalnu bazu korisnika

Tijekom 2023. oko 29% korisnika iPhonea koristilo je svoje telefone tri ili više godina, dok je to isto činilo 21% korisnika Androida. U 2024. godini razlika se malo povećala jer sada trećina korisnika iPhonea koristi svoje uređaje tri godine ili više.

Apple se posljednjih godina više fokusira na poboljšavanje svojih uređaja nego na dodavanje novih, revolucionarnih značajki svake godine. Ova promjena rezultirala je linijom proizvoda koja dulje ostaje funkcionalna i relevantna smanjujući potrebu mnogih korisnika da nadograde uređaje.

Foto: CIRP

Osim toga, mnogi vlasnici iPhonea često razvijaju povezanost sa svojim uređajima, i to dijelom zbog Appleove uspješne izgradnje lojalne korisničke baze koja se poistovjećuje s brendom.

Za mnoge korisnike iPhone je često više od običnog telefona - on je dio šireg ekosustava koji obuhvaća usluge poput iClouda, Apple Musica i App Storea. Zbog te povezanosti s uređajem i uslugama korisnici dulje zadržavaju svoje telefone.

Korisnici Androida češće nadograđuju uređaje

S druge strane, korisnici Androida češće mijenjaju svoje telefone. Samo 21% vlasnika Androida izjavilo je da je koristilo isti telefon tri ili više godina, što je primjetna razlika u odnosu na korisnike iPhonea.

Izvješće CIRP-a pokazuje da je 57% Android telefona koji su zamijenjeni bilo staro manje od dvije godine, dok samo trećina korisnika iPhonea mijenja uređaje unutar tog vremena. Razloga za ovu razliku ima nekoliko, a jedan od najvažnijih je velika raznolikost Android uređaja na tržištu.

Android telefone proizvodi mnogo tvrtki, pa korisnici imaju veći izbor uređaja i značajki. Zbog tog širokog izbora korisnici Androida češće nadograđuju svoje telefone kad se pojave novi modeli i funkcije.

Također, mnogi Android telefoni povoljniji su od iPhonea, što korisnicima olakšava češću kupnju novijih modela. Iako postoje skuplji Android uređaji, mnogi spadaju u srednji ili niži cjenovni rang, što uz kraći vijek trajanja potiče bržu zamjenu.

Zbog toga su korisnici Androida često manje financijski i emotivno vezani za svoje uređaje, za razliku od vlasnika iPhonea, koji obično plaćaju više za svoje telefone.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.